E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32591
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Pašnodarbinātā 10% iemaksas veido apdrošināšanas stāžu tikai pensijai

J
jautā:
08. maijā, 2024
Juris

Sveiki! Ja es strādāju kā pašnodarbinātais, vai pastāv minimālais sociālo iemaksu slieksnis, lai tās tiktu ieskaitītas darba stāžā? Piemēram, ja kā pašnodarbinātais saņemu ienākumus 30 eiro apmērā, nomaksāju sociālo nodokli, vai tas tiek ieskaitīts darba stāžā? Paldies!

A
atbild:
13. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātajiem vispārējā nodokļu režīmā (maksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) iemaksu likme ir 31,07%, ja ienākumi mēnesī ir vismaz 700 eiro mēnesī (minimālā alga valstī). Tādā gadījumā iemaksu veicējs ir apdrošināts visam pašnodarbinātā apdrošināšanas grozam – pensijai, invaliditātei, maternitātei, paternitātei un slimībai, vecāku un veselības apdrošināšanai. 

Ja ienākumi mēnesī ir mazāki par 700 eiro, pašnodarbinātā pienākums ir veikt 10% iemaksas pensiju apdrošināšanai. Tā ir apdrošināšana tikai pensijai. Iemaksas veido stāžu pensijai par tiem mēnešiem, par kuriem tās veiktas. Maksājot 10%, iemaksas pašnodarbinātajam veido tikai pensiju 1. līmeņa kapitālu. 

Arī mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājs, kura nodoklī ietverta sociālā apdrošināšana, ir pašnodarbinātais un ir apdrošināts tiem gadījumiem, kuriem pašnodarbinātais, maksājot vispārējo iemaksu likmi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas