E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32513
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Atsakoties no alkohola koncentrācijas pārbaudes, tiek prezumēts, ka auto vadītājs ir reibumā

J
jautā:
01. maijā, 2024
Ivars

Man pirms diviem gadiem tika atņemtas autovadītāja tiesības par negadījuma vietas atstāšanu un atteikšanos no pārbaudes, jo toreiz tā ieteica advokāts. Tāpat arī neko neparakstīju. Šobrīd, lai atgūtu autovadītāja tiesības, CSDD man nozīmēja pirmstermiņa veselības pārbaudi, kur mani traktē kā dzērājšoferi, kaut arī tiesas spriedumā nav norādes, ka man asinīs konstatēts alkohols vai apreibinošas vielas. Pirmstermiņa veselības pārbaudē narkologs man nozīmēja CDT analīzi, kur pārbaudīja, vai neesmu alkoholiķis. Narkologs pēc analīžu rezultātiem saprata, ka neesmu alkoholiķis. Šobrīd varu iziet teorijas, kā arī braukšanas eksāmenu CSDD, bet vienlaikus man pateica: ja es neiziešu uzvedības korekcijas programmu pie psihologa, tiesības man neredzēt. Kāpēc mani traktē kā dzērājšoferi un kāpēc man jāmaksā 300400 eiro par to, lai apmeklētu uzvedības korekcijas programmu? 

A
atbild:
03. maijā, 2024
Sandis Zellis
jurists

Par atteikšanos no pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai paredzēts viens no bargākajiem sodiem ceļu satiksmē, jo pēc būtības tā ir nepakļaušanās policijas darbinieku likumīgajām prasībām un netieši apliecina, ka persona patiesi ir alkohola reibumā (atteikšanās apsvērumi nav objektīvi pamatojami, tie nav loģiski). Līdz ar to tiek prezumēts, ka persona bijusi smagā alkohola reibumā, un attiecīgi vadīšanas tiesību atjaunošanai ir kārtība, kāda paredzēta personām, kuras transportlīdzekli ir vadījušas alkohola ietekmē. Ja uzskatījāt, ka neesat alkohola reibumā, pārbaude bija jāveic brīvprātīgi. 

Patlaban spēkā esošā kārtība noteic, ka situācijās, kurās persona atsakās no izelpotā gaisa pārbaudes vai arī nepiekrīt tās rezultātiem, personu nogādā medicīnas iestādē alkohola koncentrācijas noteikšanai asinīs. Ja persona atsakās no pārbaudes arī medicīnas iestādē, paredzēta pat kriminālatbildība atbilstoši Krimināllikuma 262.1 pantam. Turklāt šādā gadījumā iespējama arī reāla brīvības atņemšana. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas