E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32346
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Dokumenta juridiskais spēks

J
jautā:
11. aprīlī, 2024
Olga

Labdien! Rīgas Sociālais dienests pa pastu atsūtīja lēmumu, kas ir nelabvēlīgs adresātam. Lēmumā, paraksta zonā, blakus Rīgas Sociālā dienesta vadītājas amatam ar zīmogu uzlikts uzraksts “Elektroniski parakstīts”, lēmuma lapas apakšā ir uzrakstīts, kašis dokuments ir parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un satur laika zīmogu”. Lēmumā nav norādīts vadītājas vārds, uzvārds un trūkst pašrocīga paraksta ar pildspalvu. Tā kā lēmums ir nelabvēlīgs, tad rodas jautājums –, vai minētais lēmums ir spēkā esošs bez Rīgas Sociālā dienesta vadītājas pašrocīga paraksta? Ja lēmums nav spēkā esošs, kā es varu to apstrīdēt un aizstāvēt savas tiesības? Jāpiebilst, ka ne e-pastā, ne oficiālajā elektroniskajā adresē minētais lēmums nav iesūtīts, – tikai pa pastu.

A
atbild:
07. maijā, 2024

Oficiālās elektroniskās adreses likuma 12. pants nosaka: ja ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts, valsts iestāde un privātpersona sazinās elektroniski un elektronisko dokumentu nosūta, izmantojot oficiālo elektronisko adresi. Ja šā likuma 5. panta otrajā daļā minētā fiziskā persona, kurai ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts, lūdz izmantot citu saziņas kanālu, lūgumu īpaši pamatojot, minēto lūgumu pēc iespējas ņem vērā un izmanto fiziskās personas norādīto dokumenta paziņošanas veidu. 

Kā norādīts jautājumā, iestāde ir sagatavojusi un parakstījusi lēmumu elektroniskā veidā. Uz attiecīgo pasta adresi jūs saņēmāt dokumenta atvasinājumu. Dokumenta atvasinājumam jāatbilst Ministru kabineta noteikumu Nr. 558 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība” 39. punktā noteiktajām prasībām, t. i., minēto noteikumu 4. sadaļai “Dokumenta atvasinājuma izstrādāšana un noformēšana”.   

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 69. panta otro daļu, ja administratīvais akts izdots citādi, nevis rakstveidā vai ja tas ir izdots rakstveidā, bet neatbilst šā likuma 67. panta prasībām, procesa dalībniekam ir tiesības viena mēneša laikā pieprasīt, lai iestāde to noformē rakstveidā atbilstoši minētā panta prasībām. Iestāde administratīvo aktu noformē 14 dienu laikā pēc attiecīgā pieprasījuma saņemšanas un paziņo to adresātam Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā. Apstrīdēšanas termiņš sākas pēc akta vai atteikuma paziņošanas. 

Administratīvā procesa likuma 70. pants nosaka: 

“(1) Ja ārējā normatīvajā aktā vai pašā administratīvajā aktā nav noteikts citādi, administratīvais akts stājas spēkā ar brīdi, kad tas paziņots adresātam. Veids, kādā administratīvo aktu paziņo adresātam  rakstveidā, mutvārdos vai citādi , neietekmē tā stāšanos spēkā. 

(2) Administratīvo aktu paziņo adresātam atbilstoši Paziņošanas likumam. Ja iestāde izvēlas sūtīt nelabvēlīgu administratīvo aktu pa pastu, to noformē kā ierakstītu pasta sūtījumu. 

(3) Administratīvais akts ir spēkā tik ilgi, līdz to atceļ, izpilda vai vairs nevar izpildīt sakarā ar faktisko vai tiesisko apstākļu maiņu.

Sākotnēji ieteicams sazināties ar iestādi un pārliecināties, vai jums nelabvēlīgais administratīvais akts ir sūtīts e-adresē un kādēļ pasta sūtījumā ir saņemts neatbilstoši noformēts dokumenta atvasinājums. Attiecīgi jums ir tiesības lūgt iestādi izdot administratīvo aktu, kas atbilst Dokumentu juridiskā spēka likuma prasībām.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas