E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3211
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Nepieciešama ievešana valdījumā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2013
Anna Martuzova

Labdien! Man ir sekojoša situācija: apgabaltiesa ir nostiprinājusi nekustamo īpašumu uz manu vārdu, Zemesgrāmatā esmu reģistrējis šo nekustamo īpašumu uz savu vārdu. Nekustamajā īpašumā neviens nedzīvo, māja ir pilnīgi tukša, iepriekšējais īpašnieks aizbraucis uz ārzemēm, atslēgu, protams, nav atstājis. Sakiet, lūdzu, ja es esmu īpašnieks Zemesgrāmatā, tad man nav nepieciešama ieviešana valdījumā? Ja es esmu saimnieks, tad varu darīt ko es vēlos, proti, mainīt atslēgas, lauzt durvis utt.? Sakiet, lūdzu, vai vēlāk man nebūs nekādu problēmu, ka es neaicināju tiesu izpildītāju? Vai varbūt tomēr veikt nevis ievešanu valdījumā, bet fakta fiksāciju, ka es ienāku mājā un viņa ir tukša? Paldies.

A
atbild:
26. novembrī, 2013
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Ar ievešanu valdījumā tiek saprasta iegūtā nekustamā īpašuma piespiedu nodošana tā ieguvējam vai “varā ņemšana”. Pēc vispārēja noteikuma nekustamā īpašuma nodošana nav nepieciešama, proti, ja pastāv situācija, kad iepriekšējais valdītājs īpašumu labprātīgi atstāj, nav konstatējami citi šķēršļi un ieguvējs var tajā netraucēti ieiet, lietot pēc savas vajadzības.

Saskaņā ar Civillikuma 995.pantu ievešana iegūtā nekustama īpašuma valdījumā nav būtiski nepieciešams nosacījums tā iegūšanai par īpašumu, un tādēļ tāda ievešana notiek tikai tad, kad ieguvējs to noteikti vēlas, it sevišķi, ja nekustamā īpašuma atsavināšana notikusi pret iepriekšējā īpašnieka gribu.


Nepieciešamība pēc ievešanas nekustamā īpašuma valdījumā rodas arī tādā gadījumā, kad ieguvējam ir šķēršļi brīvi iekļūt nekustamajā īpašumā. Proti, ja personai ir zināms, ka ir šķēršļi iekļūt nekustamajā īpašumā, piemēram, ir slēgtas durvis, tad personai ir jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja, lai viņš veiktu nekustamā īpašuma nodošanu ieguvējam - ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā, pamatojoties uz tiesas izdotu izpildu dokumentu. Zvērināta tiesu izpildītāja veiktā ievešana nekustamā īpašuma valdījumā nepieciešama personas aizsardzībai pret iespējamām pretenzijām no bijušā īpašnieka vai valdītāja, kā arī trešo personu puses. Piemēram, var būt situācija, ka nekustamajā īpašumā tomēr atrodas bijušā īpašnieka vai kādas trešās personas manta.

Veicot ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā, zvērināts tiesu izpildītājs fiksē nekustamā īpašuma stāvokli un pie nekustamā īpašuma piederošās kustamās lietas, ko nodod nekustamā īpašuma ieguvējam.


Vērtējot pēc apraksta, konkrētajā gadījumā ieguvējam ievešana nekustamā īpašuma valdījumā ir nepieciešama. Māja ir aizslēgta, atslēgas jaunajam īpašniekam nav nodotas. Bez personīgas klātbūtnes zvērināts tiesu izpildītājs nevar fiksēt faktu par darbībām, kas nav tiesiskas, proti, zvērināts tiesu izpildītājs nav tiesīgs pieņemt no nekustamā īpašuma jaunā īpašnieka aktu, kas sastādīts bez viņa klātbūtnes un ir notikusi patvaļīga durvju atvēršana un ieiešana mājā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas