E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32023
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Maternitātes pabalstu aprēķina no algas abās darba vietās

J
jautā:
09. martā, 2024
Elizabete

Labdien! Rudenī plānoju doties BKA, līdz ar to sāku domāt, kā tiks aprēķināts maternitātes pabalsts. Vai ko ietekmē tas, ja strādāju divās darba vietās, bet nodokļu grāmatiņa ir uzņēmumā, kurā alga ir mazāka? Varbūt ir pēdējais laiks nodokļu grāmatiņu iesniegt otrā darba vietā? Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
12. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jums kā darba ņēmējai būs tiesības saņemt maternitātes pabalstu, jo darba ņēmēji ir obligāti sociāli apdrošināmas personas. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) tiek veiktas no darbinieka bruto algas. 

Algas nodokļa grāmatiņas atrašanās pie viena vai cita darba devēja ietekmē maksājamo iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tam nav ietekmes uz obligātajām iemaksām, jo obligātās iemaksas no bruto algas budžetā samaksā katrs darba devējs (daļu no saviem līdzekļiem, daļu – no darbinieka algas). To jūs varat redzēt abu darba devēju izsniegtajās algas lapiņās. 

Nosakot maternitātes pabalsta apmēru, aprēķina vidējo apdrošināšanas iemaksu algu – darba ņēmējai par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums. 

Minētajos 12 mēnešos ņems vērā algas abās darba vietās tajos mēnešos, kuri ietilps aprēķina 12 mēnešos. Tātad algas summēs un noteiks kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalstam. 

Pabalstu piešķir 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. 

Informācija par visiem pabalstiem ģimenēm ar bērniem ir pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā šeit. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas