E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31996
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba ņēmējs ir sociāli apdrošināts valstī, kurā strādā

J
jautā:
07. martā, 2024
Aleksejs

Esmu Latvijas pilsonis un strādāju komandējumos Zviedrijā no Lietuvas firmas, kura maksā nodokļus gan Zviedrijā, gan Lietuvā. Darba alga tiek skaitīta uz Latvijas bankas kontu. Vai man jādeklarē ienākumi Latvijā? Vai ir iespējams pārskaitīt ES valstīs samaksātos nodokļus uz Latviju, lai Latvijā nākotnē saņemtu sociālās garantijas (pensiju, pabalstus u. c.)? 

A
atbild:
11. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļus nepiemēro pēc pilsonības principa. Ārvalstīs strādājošajiem nodokļu pienākumus ietekmē tas, vai persona ir Latvijas rezidents vai arī tā tiek uzskatīta par nerezidentu nodokļu normatīvo aktu piemērošanai. 

Latvijā attiecīgā statusa noteikšanai ir piemērojama likuma “Par nodokļiem un nodevām” 14. panta otrā daļa. Tajā ir ietverti trīs kritēriji, saskaņā ar kuriem fizisko personu uzskata par Latvijas rezidentu: 

  • ja Latvijā ir deklarētā dzīvesvieta; 
  • ja persona uzturas Latvijā vairāk nekā 183 dienas 12 mēnešu periodā; 
  • ja personu, kas ir Latvijas pilsonis, ārvalstīs nodarbina Latvijas valdība. 

Rezidences statusa noteikšanai tiek izvērtēti arī citi kritēriji. 

Saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”: 

  • nerezidenti nodokli maksā tikai par Latvijā gūtajiem ienākumiem; 
  • rezidenti nodokli maksā gan par Latvijā, gan ārvalstīs gūto ienākumu. 

Latvijas rezidentam, kuram vienīgie ienākumi ir algota darba ienākumi kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, nav jāiesniedz gada ienākumu deklarācija. 

Pārvietojoties Eiropas Savienībā, sociālās drošības jomā piemērojamie tiesību akti tiek noteikti saskaņā ar Regulas Nr. 883/2004 [1] un Regulas Nr. 987/2009 [2] tiesību normām. Minētās regulas attiecas uz ES, Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) dalībvalstīm un Šveici (dalībvalstis). Tādējādi persona pati nevar izvēlēties, kurā valstī maksāt sociālās apdrošināšanas iemaksas. Proti, persona nevar izvēlēties, kuras valsts sociālās drošības sistēmai piederēt, jo tas tiek noteikts saskaņā ar iepriekš minētajām regulām.   

Saskaņā ar Regulas Nr. 883/2004 11. panta 1. punktu persona var būt pakļauta tikai vienas dalībvalsts tiesību aktiem un sociālās apdrošināšanas iemaksas vienlaikus var veikt tikai vienā dalībvalstī. Pamatnosacījums: persona ir apdrošināta, un sociālās apdrošināšanas iemaksas par viņu ir jāveic tajā dalībvalstī, kurā tā faktiski veic darbu kā darba ņēmējs vai pašnodarbināta persona (Regulas Nr. 883/2004 11. panta 3. punkta a) apakšpunkts).

Informācija par sociālās apdrošināšanas jautājumiem individuālā situācijā jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

[1] Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr. 883/2004 (2004. gada 29. aprīlis) par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu. 

[2] Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr. 987/2009 (2009. gada 16. septembris), ar ko nosaka īstenošanas kārtību Regulai (EK) Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas