E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31921
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja ir iegūta jauna vadītāja kvalifikācija, tad vadītāja apliecība ir jāmaina

J
jautā:
01. martā, 2024
Arturs

Labdien! Vai pēc vadītāja eksāmena nokārtošanas konkrētā kategorijā ir obligāti jāizņem jaunas kategorijas vadītāja apliecība? Plānoju iegūt vairākas vadītāja apliecības kategorijas, tai skaitā traktortehnikas vadīšanas tiesības. Katru reizi maksāt par jaunas apliecības izgatavošanu šķiet izšķērdīgi. Vai Ceļu policijas darbiniekam ir pieejama informācija par manām iegūtajām vadītāja apliecību kategorijām, ja neesmu izņēmis jaunu apliecību? Kādas ir sekas, ja netiek izņemta jaunas kategorijas vadītāja apliecība? Varbūt ir kāds laika periods kurā obligāti ir jāizņem jaunā apliecība? 

A
atbild:
05. martā, 2024

Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) sniegto informāciju, sekmīgi nokārtojot attiecīgās kategorijas eksāmenu, tiek izsniegta jauna vadītāja apliecība, kura apliecina, ka transportlīdzekļa vadītājs ir tiesīgs vadīt šīs kategorijas transportlīdzekli: “Ja ir iegūta jauna vadītāja kvalifikācija, tad vadītāja apliecība ir jāmaina. Ja apliecība nav apmainīta, bet kvalifikācija ir iegūta, tad attiecīgo transportlīdzekli nedrīkst vadīt.” 

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 26. pantam transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ļauj personai vadīt konkrētajai kategorijai atbilstošu transportlīdzekli, pārvadāt pasažierus un kravu, individuāli apmācīt personas vadīt transportlīdzekļus un veikt citas normatīvajos aktos transportlīdzekļa vadītājam atļautās darbības, piedaloties ceļu satiksmē. 

Vienlaikus minētajā pantā paredzēts, ka personas tiesības vadīt transportlīdzekļus apliecina attiecīgs ieraksts Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā vai arī Traktortehnikas un tās vadītāju valsts informatīvajā sistēmā un derīga transportlīdzekļa vadītāja apliecība. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas