E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31776
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Nevienu nevar piespiest slēgt vienošanos

J
jautā:
11. februārī, 2024
Inese

Labdien! Lasīju atbildi uz jautājumu, ka darba devējs var nepiekrist darba attiecību pārtraukšanai uz pušu vienošanās pamata. Ja piedāvāju darba devējam sastādīt vienošanās tekstu, ar kādu pamatojumu darba devējs drīkst atteikt noslēgt vienošanos? Vai drīkst atteikt tikai ar mērķi ieriebt?

A
atbild:
19. februārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darbinieks iesniedz darba devējam iesniegumu par darba attiecību izbeigšanu, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu (pušu rakstveida vienošanās), un darba devējam faktiski nebūtu pamata to atteikt, arī tiesu praksē ir atzīts, ka pušu noslēgtās vienošanās tiesiskums un spēkā esamība ir apspriežama atbilstoši civiltiesību normām. DL 114. pantā  ir skaidri noteikts, ka darbinieka un darba devēja vienošanās par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ir civiltiesisks līgums. Līdz ar to šādas vienošanās noslēgšanas, grozīšanas un izbeigšanas, kā arī spēkā esamības jautājumi apspriežami atbilstoši CL 1511. un 1587. panta noteikumiem.

Ja darba devēju apmierina, ka darbinieks izteicis vēlmi izbeigt darba attiecības, pamatojoties uz DL 114. pantu, viņam jāsniedz piekrišana. To var apstiprināt darbinieka iesniegumā vai sagatavot atsevišķu vienošanos, kā vairumā gadījumu notiek praksē.

“Tomēr atšķirībā no darbinieka uzteikuma (DL 100. pants), ko darba devējs nevar atteikties pieņemt, ja darbinieks (vai darba devējs) tieši un noteikti vēlas izbeigt darba tiesiskās attiecības uz DL 114. panta pamata, šāds piedāvājums otrai pusei nav obligāti saistošs, jo nevienu nevar piespiest slēgt vienošanos,” norādīts Darba likuma komentāros.

Ja darba devējs atsaka darbinieka priekšlikumu slēgt pušu vienošanās līgumu, darbiniekam jāiesniedz darba līguma uzteikums, pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas