E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31695
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturēšanās ārzemēs studiju laikā

J
jautā:
05. februārī, 2024
Raimonds

Labdien! Vai mācīšanos universitātē ar desmit mēnešu uzturēšanos gadā ārpus Latvijas var uzskatīt par pastāvīgu dzīvi ārzemēs? Paldies!

A
atbild:
12. februārī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Eiropas Savienības (ES) pilsonim (Latvijas Republikas pilsonis ir arī ES pilsonis) ir tiesības doties uz jebkuru ES valsti, lai tajā dzīvotu, strādātu, studētu, meklētu darbu vai pensionētos. Citā ES valstī bez reģistrēšanās var palikt trīs mēnešus. Pirmajos trijos uzturēšanās mēnešos uzņemošā valsts nevar prasīt, lai reģistrējat savu dzīvesvietu. Taču, ja vēlaties, varat to darīt. Pēc tam jūs uzņemošā valsts var prasīt, lai reģistrējaties vietējās iestādēs. Mērķis ir pārliecināties, ka atbilstat nosacījumiem par uzturēšanos studenta statusā.

Jūs drīkstat studiju laikā dzīvot ES valstī, kurā studējat, ja esat reģistrēts apstiprinātā izglītības iestādē, ja jums ir pietiekami ienākumi, lai varētu dzīvot bez finansiāla atbalsta, un ja jums šajā valstī ir visaptveroša veselības apdrošināšana. Valsts iestādes nedrīkst prasīt, lai jūsu ienākumi būtu lielāki par līmeni, kas attiecīgajā valstī paver tiesības saņemt minimālo ienākumu pabalstu.

Konkrētas uzturēšanās prasības trešajās valstīs var atšķirties. Par šīm prasībām vairāk var uzzināt šeit.

Studijas ārzemēs nav uzskatāmas par pastāvīgu uzturēšanos ārvalstī. Pastāvīgās uzturēšanās tiesības var iegūt ne agrāk kā pēc tam, kad vismaz piecus gadus pēc kārtas esat likumīgi nodzīvojis citā valstī, izpildot nosacījumus par uzturēšanos tajā. Dažādās valstīs šie nosacījumi var atšķirties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas