E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31687
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Darba samaksas aprēķinu ir tiesības prasīt izskaidrot

J
jautā:
05. februārī, 2024
Velga

Labdien! Strādāju valsts iestādē normālu darba laiku – no pirmdienas līdz piektdienai, astoņu stundu darba diena. Darba pienākumu specifikas dēļ tika sagatavots rīkojums veikt darba pienākumus 1. janvārī. Pēc rīkojuma darba diena tika sadalīta, proti, četras stundas 1. janvārī un četras stundas 2. janvārī. Saņemot algas lapiņu, redzēju, ka nav aprēķināta samaksa par darbu svētku dienā. Vai darba devējam par 1. janvārī nostrādātajām četrām stundām nav jāmaksā vairāk, jo tā ir svētku diena?

A
atbild:
15. februārī, 2024

Saskaņā ar Darba likumā vispārēji noteikto darbs svētku dienā tiek kompensēts ar piemaksu vai citu apmaksātu atpūtas dienu. Atlīdzības apmērs naudā par darbu svētku dienā ir minēts Darba likuma 68. pantā un ir analogs virsstundu darba apmaksai – piemaksa 100% apmērā no darbiniekam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, tad ne mazāk kā 100% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Savukārt Atlīdzības likuma 14. panta 51. daļa noteic, ka amatpersonas (darbinieki), izņemot karavīrus, saņem piemaksu par darbu (dienesta pienākumu pildīšanu) svētku dienās 100% apmērā no tām noteiktās stundas algas likmes.

Ikvienam darbiniekam ir tiesības lūgt darba devējam sniegt skaidrojumu par aprēķināto un izmaksāto atlīdzību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas