E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31684
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ceļa zīmju uzstādīšana daudzdzīvokļu namu pagalmos

J
jautā:
05. februārī, 2024
Īrisa

Labdien! Kur un kā iespējams noskaidrot par daudzdzīvokļu mājas pagalmā, kas aprīkots ar zīmi “Privātīpašums” un nožogotu teritoriju, pie mājas sākuma un beigām izvietotās zīmes “Stāvēt aizliegts” spēkā esamību un sertifikāciju? Vai pašvaldības policija var piemērot sodu par šāda veida teritorijā atstātu auto? Konkrētā teritorija ir Rīga.

A
atbild:
12. februārī, 2024

Ceļu satiksmes organizāciju dzīvojamajās zonās nosaka Ministru kabineta noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 139.–144. punkts.

Lai veiktu satiksmes organizēšanas kārtības noteikšanu (vai maiņu), kas paredzēta daudzdzīvokļu namu pagalmā (dzīvojamajā zonā), nepieciešams dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums (par satiksmes organizācijas noteikšanu/maiņu) Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 5. punkta izpratnē.

Ceļu satiksmes likuma 38. pants “Ceļu satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi” noteic, ka satiksmi uz ceļiem organizē ar ceļa zīmēm, ceļa apzīmējumiem, luksoforiem, transporta un gājēju plūsmas nožogojumiem un citiem tehniskajiem līdzekļiem, kas atbilst Latvijā obligāto standartu un citu normatīvu prasībām. Satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu, uzstādīšanu un noņemšanu veic ceļa pārvaldītājs atbilstoši saskaņotajai projekta dokumentācijai vai gadījumos, kad nav plānoti būvdarbi un nav nepieciešams būvprojekts, bet ir vēlme uzstādīt ceļa zīmes iekšpagalmos, saskaņojumi jāsaņem attiecīgajā pašvaldībā (Ceļu satiksmes likuma 38. panta 2. daļa). Ceļa vai teritorijas pārvaldītājs ir atbildīgs par satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu savlaicīgu un noteiktajām prasībām atbilstošu uzstādīšanu, noņemšanu un pastāvīgu atrašanos lietošanas kārtībā, kā arī nodrošina, lai tie būtu salasāmi un pamanāmi gan transportlīdzekļu vadītājiem, gan transportlīdzekļiem, kas aprīkoti ar automatizētām transportlīdzekļa vadītāja palīgsistēmām.

Tādējādi, lai noskaidrotu ceļa zīmju izvietošanas likumību (no kā izriet administratīvā soda piemērošanas likumība), jums ir jāvēršas vietējās pašvaldības būvvaldē (Rīgas pilsētas būvvalde – Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departaments).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 300 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas