E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31621
Lasīšanai: 2 minūtes

Bezdarbnieka pabalsta izmaksas sākums ir atkarīgs no darba attiecību pārtraukšanas iemesla

J
jautā:
01. februārī, 2024
Alda

Labdien! Lūdzu izskaidrot. Vai tad, ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā darbavietā uzrakstu atlūgumu pēc pašas vēlēšanās un pēc atvaļinājuma iestājos bezdarbniekos, pirmo pabalstu varēšu saņemt tikai pēc trīs mēnešiem? Vai šāda pauze ir arī vecākiem BKA laikā, kuri nav bijuši darba ņēmēji, bet par kuriem apdrošināšanu bezdarbam tā laikā veikusi valsts? Vēlos pārtraukt darba attiecības, arī laikus nodrošinot darba devēju ar informāciju, ka nevēlēšos atgriezties, bet vilcinos, jo nezinu, vai dzīves apstākļi spiedīs kārtot bezdarbnieku statusu un nāksies lūgt abpusējo vienošanos.

A
atbild:
05. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nosakot datumu, ar kuru tiek piešķirts bezdarbnieka pabalsts, ņem vērā darba attiecību pārtraukšanas iemeslu. Nav paredzēti citādi nosacījumi vecākiem, kas pārtrauc darba attiecības bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, kurā Darba likuma 156. pants aizsargā darbinieku, kas izmanto BKA: darbiniekam tiek saglabāts iepriekšējais darbs; ja tas nav iespējams, tad darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Ja darba attiecības patrauksiet pēc pašas vēlēšanās, tad bezdarbnieka pabalstu jums piešķirs divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas; tas nozīmē, ka pirmo pabalstu saņemsiet tikai trešajā mēnesī.

Ja darba attiecības būs pārtrauktas uz pušu vienošanās pamata, tad bezdarbnieka pabalstu piešķirs no tā mēneša, kad iegūts bezdarbnieka statuss, un izmaksās nākamajā mēnesī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas