E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31567
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri

Transportlīdzekļu vadītāja tiesības atņem uz noteiktu laiku

J
jautā:
18. janvārī, 2024
Guntars

Labdien! Vai ir iespēja pirms termiņa atgūt autovadītāja apliecību? Protams, noteiktā kārtībā. Apliecība atņemta par braukšanu dzērumā uz trīs gadiem. Esmu 2. grupas invalīds un dzīvoju laukos, kur sabiedriskais transports ir retums, tāpēc nokļūšana pie ārsta ir problemātiska. Soda laiks beidzas pēc 1,5 gadiem. Ir narkologa apliecinājums par alkohola nelietošanu 1,5 gadu laikā. Paldies.

A
atbild:
20. janvārī, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Administratīvās atbildības likuma (AAL) 17. pants paredz, ka tiesību atņemšana ir personai piešķirto tiesību anulēšana, nosakot tai aizliegumu noteiktu laiku atkārtoti iegūt šīs tiesības. Savukārt pēc tiesību atņemšanas termiņa beigām personai tiesības ir jāiegūst no jauna, ievērojot normatīvajos aktos noteikto tiesību piešķiršanas kārtību.

Tiesību atņemšanu nosaka uz laiku no viena mēneša līdz pieciem gadiem.

AAL 14. panta otrajā daļā noteikts, ka, piemērojot sodu par administratīvo pārkāpumu, brīdinājums un naudas sods ir pamatsodi, bet tiesību atņemšana un tiesību izmantošanas aizliegums – papildsodi.

Normatīvajos aktos netiek paredzēta iespēja ātrāk atgūt atņemtās transportlīdzekļa vadītāja tiesības (pat tad, ja tās nepieciešamas darba veikšanai vai nokļūšanai līdz ārstniecības iestādei). Transportlīdzekļu un transportlīdzekļu vadītāju valsts reģistrā izdarītais ieraksts ātrāk par noteikto termiņu, šajā gadījumā trīs gadiem, netiks dzēsts.

Vienlaikus atgādinām laikus ieplānot atņemto tiesību atjaunošanu. Pēc termiņa beigām tās vienkārši tāpat neatdos.

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 103 “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” 40.2 2. punktu, ja personai transportlīdzekļa vadīšanas tiesības ir bijušas atņemtas AAL noteiktajā kārtībā uz gadu vai ilgāk vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, tad persona nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD klientu apkalpošanas centriem, kurā šos eksāmenus pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, tad persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, tad persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas