E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31564
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Drošība

Personu var pārmeklēt tā paša dzimuma policijas darbinieks

J
jautā:
17. janvārī, 2024
Oto

Vai ir pieļaujama situācija, kad policiste (sieviete) var veikt personas (vīrieša) pārmeklēšanu? Kā atrisināt šo problēmu?

A
atbild:
05. februārī, 2024
Valsts policija
Simona Grāvīte, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Linda Ņikona
LV portāls

No Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas Simonas Grāvītes sniegtās informācijas izriet, ka personu var pārmeklēt tā paša dzimuma policijas darbinieks.

Proti, likuma “Par policiju” 13. panta piektā daļa paredz: “Uzsākot personas apsargāšanu vai konvojēšanu, kā arī pirms šīs personas ievietošanas pagaidu turēšanas telpā, šim nolūkam paredzētajā transportlīdzeklī vai uz laiku norobežotā pagaidu turēšanas vietā personu pārmeklē tā paša dzimuma policijas darbinieks un pārbauda pie šīs personas esošās mantas, lai izņemtu priekšmetus, kurus tā var izmantot uzbrukumam policijas darbiniekam vai ar kuriem iespējams nodarīt miesas bojājumus citiem cilvēkiem vai sev.”

Arī Aizturēto personu turēšanas kārtības likuma 3. panta piektajā daļā noteikts: “Pirms ievietošanas kamerā aizturēto pārmeklē tā paša dzimuma policijas amatpersona, pārbaudot pie aizturētā esošos priekšmetus un vizuāli apskatot aizturēto, lai:

  • izņemtu priekšmetus, kurus var izmantot uzbrukumam policijas amatpersonām vai ar kuriem iespējams nodarīt miesas bojājumus citiem cilvēkiem vai sev, vai kurus iespējams izmantot pašnāvības izdarīšanai;
  • izņemtu priekšmetus, kas nav iekļauti glabāšanai kamerā atļauto priekšmetu sarakstā;
  • konstatētu redzamus miesas bojājumus.”
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas