E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31550
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā nojaukt ēku

J
jautā:
17. janvārī, 2024
Grausts

Labdien! Uz manas zemes atrodas būve, kuras piederība, pēc vietnes kadastrs.lv datiem, ir “bez subjekta”. Būve ir avārijas stāvoklī un bīstama. Kāda ir pašreizējā kārtība šādas būves noārdīšanai? Vai ir stājusies spēkā šajā rakstā minētā kārtība? Paldies!

A
atbild:
20. janvārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Būves nojaukšanas kārtību reglamentē šādi normatīvie akti: Būvniecības likums, Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” un MK noteikumi Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi”.

No minētajiem tiesību aktiem izriet, ka būvju nojaukšanas jautājumi ir attiecīgās administratīvās teritorijas būvvaldes kompetencē. Tādēļ, lai risinātu jautājumu par avārijas, sliktā stāvoklī esošas vai nepabeigtas būves nojaukšanu, īpašniekam ir jāvēršas tās pašvaldības būvvaldē, kuras administratīvajā teritorijā konkrētā būve atrodas.

Ja nekustamā īpašuma īpašnieks vēlas nojaukt ēku, tad par šo ieceri Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) ir jāiesniedz pieteikums būvvaldei.

Vairāk par to, kā nojaukt ēku, var izlasīt publikācijā “Mājas nojaukšana – kādi dokumenti nepieciešami”.

No Saeimas mājaslapā pieejamajiem dokumentiem redzams, ka, izskatot likumprojektu “Grozījumi Civilprocesa likumā” uz otro lasījumu Juridiskajā komisijā, ir atbalstīts bijušā tieslietu ministra J. Bordāna priekšlikums izslēgt Civilprocesa likuma 294. panta papildināšanu ar trešo un 3.1 daļu.

Civilprocesa likuma 294. pants nav papildināts ar trešo un 3.1 daļu šādā redakcijā: “Pieteikumā, kas iesniegts likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 22.1 pantā noteiktajā kārtībā, iekļauj apliecinājumu, ka nav strīda par tiesībām un pieteicējs ir informēts par atbildību saskaņā ar Krimināllikumu par nepatiesu ziņu sniegšanu. Pieteikumam pievieno dokumentus, kas apstiprina, ka:

  • ēka (būve) uzcelta līdz 1993. gada 5. aprīlim;
  • ēkai (būvei) ir nenoskaidrotas piederības statuss.

Ja ēkai (būvei) ir dzīvojamās mājas statuss, tad papildus jāpievieno VZD izziņa, kas apliecina, ka ēkai (būvei) nav reģistrēti lietotāji.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas