E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31360
Lasīšanai: 2 minūtes

Maksājuma par pansionātu apmēru ietekmē klienta un apgādnieka turība

J
jautā:
03. janvārī, 2024
ulla

Sveiki! Manam pusbrālim, bijušajam alkoholiķim, ir I grupas invaliditāte un ļaundabīgs audzējs smadzenēs. Viņam ir mana māte (arī viņa māte ir pensijā, viņai ir 78 gadi) un es kā radinieks. Tagad tiek kārtoti dokumenti saistībā ar pansionātu, jo viņš ir kopjams. Kādas izmaksas par pansionātu gaidāmas mātei (viņai pensija ir 240 eiro) un pārējiem? Pusbrālim laikam ir pensija 290 eiro apmērā. Mēs dzīvojam vienā dzīvoklī.

A
atbild:
08. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Viens no pašvaldības sociālā dienesta uzdevumiem ir sniegt sociālos pakalpojumus vai organizēt to sniegšanu personām, kuras aprūpē kādu no ģimenes locekļiem, personām ar invaliditāti un citām personu grupām, kurām tas nepieciešams.

Ja saziņā ar sociālo dienestu esat sākuši kārtot dokumentus tuvinieka ievietošanai pansionātā (sociālās aprūpes centrā), sociālajā dienestā arī jāvaicā, kāda būs samaksas kārtība un kā tiks noteikts tās apmērs.

Samaksas kritēriji ir paredzēti Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā un Ministru kabineta noteikumos Nr. 275 “Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta”.

Likuma 8. pantā paredzēts: klienta vai viņa apgādnieka pienākums ir samaksāt par saņemtajiem sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem. Ja klients vai viņa apgādnieks nespēj samaksāt, pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Tie ir minētie MK noteikumi Nr. 275.

Apgādnieks ir persona, kurai saskaņā ar likumu vai tiesas nolēmumu ir pienākums rūpēties par savu laulāto, bērniem vai vecākiem.

Pašvaldība saistošajos noteikumos par sociālajiem pakalpojumiem detalizētāk nosaka pakalpojuma saņemšanas kārtību. Tāpēc jāiepazīstas ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas