E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31337
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Pabalsti un rūpes par bērnu

J
jautā:
27. decembrī, 2023
Dita

Labdien! Vai pēc likuma tēvam ir tiesības piesavināties visus valsts bērna kopšanas izmaksātos pabalstus, kas tika izmaksāti, pateicoties viņa darba algai (vienreizējais pabalsts un pārējie, kuri ik mēnesi tiek maksāti)?  Vai viņam ir tiesības visu atņemt un liegt mātei piekļuvi naudai?

A
atbild:
15. janvārī, 2024
Olga Lauva
juriste

Bērna kopšanas pabalstu izmaksā vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu faktiski kopj un audzina bērnu līdz divu gadu vecumam. Vecāku pabalstu izmaksā vienam no vecākiem, kurš ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais. Māte un tēvs vienojas, kurš būs pabalsta saņēmējs. Pabalsta apmēru ietekmē pabalsta pieprasītāja alga, no kuras tiek aprēķinātas sociālās apdrošināšanas iemaksas, un izvēlētais pabalsta saņemšanas ilgums.

Par bērniem, kuri dzimuši, sākot no 01.01.2023., vecāki var izvēlēties kopējo pabalsta saņemšanas periodu – 19 vai 13 mēnešus. Vecāku pabalstu veido:

  • vecāku pabalsta pamatdaļa, kuru var saņemt viens no vecākiem;
  • vecāku pabalsta nenododamā daļa, kuru ir tiesības saņemt katram bērna vecākam.

Vecāku pabalsta nenododamā daļa katram vecākam ir divi kalendāra mēneši, un to var izvēlēties saņemt līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Katram ir sava pabalsta nenododamā daļa, un to nevar izmantot otrs vecāks. Sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt vecāku pabalstu, ja viņai par šo bērnu ir bijis piešķirts maternitātes pabalsts. Vecāku pabalsta apmēru iespējams prognozēt, izmantojot VSAA vecāku pabalsta kalkulatoru. Vairāk informācijas pieejams VSAA tīmekļvietnē.

Saskaņā ar Civillikuma 177. pantā noteikto līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vienlīdzīgas abu vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu, viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšanu, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 239 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas