E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31217
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Vai nepieciešama izziņa no Krievijas arhīva par dienestu PSRS Bruņotajos spēkos

J
jautā:
12. decembrī, 2023
Valentīns

Vai jāpieprasa izziņa no Krievijas arhīva par dienestu padomju armijā, ja ir oriģinālā karaklausības apliecība? Tā tika uzrādīta VSAA. Tiku iesaukts armijā no Liepājas kara komisariāta.
Neesmu LR pilsonis.

A
atbild:
19. decembrī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ārvalstniekiem, bezvalstniekiem un Latvijas nepilsoņiem apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim var veidot Latvijas teritorijā uzkrātais darbam pielīdzinātais periods – obligātais aktīvais militārais dienests PSRS Bruņotajos spēkos.

Ja obligātais aktīvais militārais dienests PSRS Bruņotajos spēkos ir uzkrāts bijušās PSRS teritorijas valstīs, ar kurām Latvijai ir noslēgts līgums par sadarbību sociālās drošības jomā (Ukrainā, Baltkrievijā, Krievijā), nosakot Latvijas apdrošināšanas stāžu, tiek piemēroti attiecīgā līguma nosacījumi.

Nosakot Latvijas apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim, tiek vērtēta teritorija, kurā darbs vai darbam pielīdzinātais periods ir uzkrāts.

Tā kā karaklausības apliecībā esošā informācija neietver ziņas par teritoriju, kurā dienests tika veikts, personai, kura nav Latvijas pilsonis, apdrošināšanas perioda pierādīšanai par obligāto aktīvo militāro dienestu PSRS Bruņotajos spēkos ir jāiesniedz izziņa no Krievijas Federācijas Aizsardzības ministrijas Centrālā arhīva.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 270 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas