E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31149
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā paaugstināt pārvaldīšanas maksu

J
jautā:
06. decembrī, 2023
inga

Labdien! Kā dzīvokļu īpašnieku biedrība var paaugstināt apsaimniekošanas maksu? Mazs salīdzinājums: vairākas lielo apsaimniekotāju mājas saņēma informatīvu vēstuli, ka no 01.01.2024. jau būs 0,96 eiro par kvadrātmetru, mūsmājās nieka 0,25 eiro. Saprotu, ka nav neviena, kurš strādātu par pusi no minimālās algas, jo vairāk nevar atļauties. Mājas iedzīvotāju sapulcē nekad neierodas 51%, kā arī aptaujas veidā diez vai tiktu atbalstīts šāds lēmums. Vai šādu lēmumu var pieņemt biedrības valde? Kādas būtu darbības, kas jāveic? Māju var pārņemt kāda apsaimniekošanas firma, līdz ar to ikmēneša rēķins palielināsies vairākas reizes. Uzkopšanas serviss, logu mazgāšana, algas utt.

A
atbild:
08. decembrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Lai daudzdzīvokļu mājā, kuras pārvaldīšanas tiesības ir pārņēmuši tās īpašnieki, paaugstinātu apsaimniekošanas maksu, atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajai kārtībai par to ir jālemj dzīvokļu īpašnieku kopībai.

Likuma 18. pants noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas kārtību un veidu nosaka dzīvokļu īpašnieku kopība, ievērojot šā likuma noteikumus. Dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt šādā veidā:

  • dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē (19. pants);
  • nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci – aptaujas veidā (20. pants);
  • citādi savstarpēji vienojoties (21. pants).

Lai pieņemtu lēmumu par pārvaldīšanas maksas palielināšanu, ir vajadzīgs vairākums – 50% plus viena balss.

Svarīgs ir arī starp dzīvojamās mājas īpašnieku un pārvaldnieku rakstveidā noslēgtais dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgums. Iespējams, tur ir paredzēts pārvaldīšanas maksas kāpums atbilstoši noteiktiem kritērijiem.

Dzīvokļa īpašuma likuma 15. pants noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir pārvaldes institūcija dzīvojamā mājā, kas sadalīta dzīvokļu īpašumos. Dzīvokļu īpašnieku kopības sastāvā ir visi attiecīgās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki. Dzīvokļa īpašnieku kopība, kā noteikts Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantā, ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu.

Dzīvokļu īpašnieku biedrība ir jādibina tāpēc, lai labāk varētu pārvaldīt māju, lai tā būtu subjekts, kas reģistrēts Uzņēmumu reģistrā un kas var pārstāvēt dzīvokļu īpašnieku kopību uz pilnvarojuma pamata, iepriekš LV portālam ir skaidrojis zvērināts advokāts Jānis Lapsa. Biedrībai tiek dots uzdevums, lai varētu slēgt līgumus, lai būtu ērtāka komunālo un citu darījumu izpilde. Biedrība ir dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemto lēmumu izpildītāja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas