E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30980
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ja darbiniekam svētku dienā ir jāstrādā

J
jautā:
14. novembrī, 2023
Natalija

Labdien! 20. novembris (pirmdiena) ir brīvdiena. Ja es pirmdienās nestrādāju, taču tā vietā strādāju sestdienās, vai 22. novembris (otrdiena) man un citiem cilvēkiem, kuriem ir šāds darba grafiks (no otrdienas līdz sestdienai), ir vai nav brīvdiena?

A
atbild:
17. novembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja svētku dienas – 18. novembris, 4. maijs un Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku noslēguma diena – iekrīt sestdienā vai svētdienā, tad nākamo darba dienu nosaka par brīvdienu. Šāds regulējums ir ietverts likuma “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1. panta pirmās daļas noslēgumā.

Šogad 18. novembris iekrīt sestdienā, tādējādi atbilstoši regulējumam brīvdiena ir pirmdiena (20. novembris). Likumā nav paredzēts izņēmums citas brīvdienas noteikšanai, ja darbiniekam svētku dienā ir jāstrādā.

Tomēr saskaņā ar Darba likuma 68. panta pirmo daļu darbinieks, kurš veic darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu. Tātad, ja jums sestdienā, 18. novembrī, kas ir valsts svētku diena, ir jāstrādā, tad jums par darbu pienākas paaugstināta atlīdzība.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 260 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas