E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30964
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai var nopelnīt pensiju Norvēģijā, dzīvojot un strādājot Latvijā

J
jautā:
13. novembrī, 2023
Arno

Par pašnodarbinātā statusa vai SIA atvēršanu Norvēģijā. Kā es attālināti (ja iespējams) varu atvērt uzņēmumu vai reģistrēt pašnodarbinātā statusu, atrodoties Latvijā? Vai tas ir iespējams bez došanās uz Norvēģiju klātienē? Vēlos nodokļus maksāt Norvēģijā, strādājot attālināti Latvijā un citās Eiropas Ekonomikas zonas un ES valstīs. Vai, šādi sevi nodarbinot un maksājot nodokļus Norvēģijā, es varu cerēt uz minimālo pensiju Norvēģijā? Kādiem nosacījumiem jāizpildās?

A
atbild:
18. decembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja gribat izveidot uzņēmumu Norvēģijā vai reģistrēties šajā valstī kā pašnodarbinātais, jums pašam ir jāuzzina, kādi ir reģistrācijas noteikumi šajā valstī. Pamatinformācija par uzņēmumu reģistriem, tai skaitā Norvēģijā, ir pieejama Eiropas Savienības tīmekļvietnē šeit, kā arī citos interneta resursos.

Par sociālās apdrošināšanas regulējumu (veicot sociālās apdrošināšanas iemaksas, tā ietver arī tiesības uz pensiju), ja persona Norvēģijā reģistrēs uzņēmumu vai reģistrēsies kā pašnodarbinātais, bet darbu veiks attālināti Latvijā, skaidrojumu sniedz VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Rasma Kalniņa.

Pārvietojoties ES, sociālās drošības jomā piemērojamie tiesību akti tiek noteikti saskaņā ar Regulas Nr. 883/2004[1] un Regulas Nr. 987/2009[2] tiesību normām. Regulas attiecas uz ES, Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) dalībvalstīm un Šveici (turpmāk – dalībvalstis). Tādējādi persona pati nevar izvēlēties, kurā valstī maksāt sociālās apdrošināšanas iemaksas, proti, persona nevar izvēlēties, kuras valsts sociālās drošības sistēmai piederēt, bet to nosaka saskaņā ar minētajām regulām.  

Saskaņā ar Regulas Nr. 883/2004 11. panta 1. punktu persona var būt pakļauta tikai vienas dalībvalsts tiesību aktiem un sociālās apdrošināšanas iemaksas vienlaikus var veikt tikai vienā dalībvalstī. Pamatnosacījums ir tāds, ka persona ir apdrošināta un sociālās apdrošināšanas iemaksas par viņu ir jāveic tajā dalībvalstī, kurā tā faktiski veic darbu kā darba ņēmējs vai pašnodarbināta persona (Regulas Nr. 883/2004 11. panta 3. punkta a) apakšpunkts).

Ievērojot minētos nosacījumus, ja persona Norvēģijā būs reģistrējusi uzņēmumu vai reģistrējusies kā pašnodarbinātais, bet darba pienākumus veiks attālināti Latvijā, tad uz viņu attieksies Latvijas tiesību akti. Līdz ar to sociālās apdrošināšanas iemaksas būs veicamas Latvijā un persona būs sociāli apdrošināta Latvijā.

Šādā situācijā personai ir jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) un jālūdz izsniegt A1 sertifikātu* (“Sertifikāts par sociālā nodrošinājuma tiesību aktiem, kas piemērojami sertifikāta saņēmējam”), kas apliecinās Latvijas tiesību aktu piemērošanu.

*A1 sertifikāts ir dokuments, kas apliecina, kurā dalībvalstī ir veicamas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

[1]  Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr. 883/2004 (2004. gada 29. aprīlis) par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu (turpmāk – Regula Nr. 883/2004).

[2]  Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr. 987/2009 (2009. gada 16. septembris), ar ko nosaka īstenošanas kārtību Regulai (EK) Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu (turpmāk – Regula Nr. 987/2009).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas