E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30941
Lasīšanai: 2 minūtes

Lai saņemtu vecāku pabalsta nenododamo daļu, jāatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā

J
jautā:
09. novembrī, 2023
Dace

Labdien! Lai saņemtu vecāku pabalsta nenododamo daļu, obligāts nosacījums ir, ka jāatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja BKA laikā uzraksta atlūgumu, vai vecāku pabalstu par nenododamo daļu vairs nemaksā? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
10. novembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāku pabalsta nenododamo daļu var saņemt, ja pabalsta pieprasītājs ir darba attiecībās un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Tas nozīmē, ka, pārtraucot darba tiesiskās attiecības un neatrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, jums nebūs tiesību uz savu vecāku pabalsta nenododamo daļu, ja to līdz darba attiecību pārtraukšanas datumam jau nebūsiet izmantojusi.

Tā kā vecāku pabalsta nenododamo daļu var pieprasīt līdz bērna astoņu gadu vecumam, tad, uzsākot darba attiecības kaut kad vēlāk, jums radīsies tiesības arī uz savu vecāku pabalsta nenododamo daļu. Lai pieprasītu pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) būs jāiesniedz jauns iesniegums vecāku pabalsta nenododamās daļas piešķiršanai. Pabalsta apmēru noteiks atbilstoši iepriekš veiktajai izvēlei par kopējo pabalsta saņemšanas periodu – 43,75% vai 60% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Bērna kopšanas pabalsta izmaksu darba tiesisko attiecību pārtraukšana neietekmē. Līdz bērna pusotra gada vecumam pabalsta apmērs ir 171 eiro mēnesī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas