E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30894
Lasīšanai: 3 minūtes

Ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa izmantošana

J
jautā:
06. novembrī, 2023
Jānis

Radies jautājums par automašīnas, kas nav reģistrēta Latvijā, pārvietošanos Latvijas teritorijā. Ir dzirdēts, ka Latvijas pilsonim, kuram ir deklarētā dzīvesvieta Latvijā, izmantojot vieglo automašīnu, kas nav ar Latvijas numurzīmi (piem., Norvēģijas), ir jāmaksā nodoklis (laikam varēja CSDD). Bet tiem, kuri dzīvo ārpus Latvijas ilgāk par trim mēnešiem, līdz ar to deklarē savu dzīvesvietu, piem., Norvēģijā, nodoklis par pārvietošanos ar šādu automašīnu Latvijā nebija jāmaksā. Trīs nedēļas es uzturos darbavietā Norvēģijā, pēc tam trīs nedēļas uzturos Latvijā (šādi visu laiku), esmu abu valstu pilsonis (dzīvesvieta ir deklarēta Latvijā, jo ārpus Latvijas neesmu ilgāk par trim mēnešiem), man ir abu valstu automašīnas, kas parasti tiek izmantotas katra savā valstī, bet ir reizes, kad ar Norvēģijā reģistrēto automašīnu atbraucu uz Latviju. Vai šādā gadījumā jāmaksā kāds nodoklis (laikam CSDD)? Vai nevar uzlikt sodu, ja es atrodos ar Norvēģijā reģistrētu automašīnu Latvijā? Vai jābūt līdzi abām pasēm?

A
atbild:
13. novembrī, 2023

Lai persona, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, ceļu satiksmē izmantotu ārvalstī reģistrētu M1* un N1** kategorijas automobili, par šo transportlīdzekli maksājams transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis.

* M1 kategorija – mehāniskie transportlīdzekļi, kas projektēti un būvēti galvenokārt cilvēku un viņu bagāžas pārvadāšanai un kuros papildus transportlīdzekļa vadītāja sēdvietai ir ne vairāk kā astoņas sēdvietas.

** N1 kategorija – mehāniskie transportlīdzekļi, kas projektēti un būvēti galvenokārt kravu pārvadāšanai un kuru maksimālā masa nepārsniedz 3,5 tonnas.

Nodokļa nomaksu veic e-CSDD. Maksājumu e-CSDD var veikt gan personas, kuras reģistrētas e-CSDD pakalpojumu saņemšanai, gan personas, kuras nav reģistrētas e-CSDD.

Nodokļa maksājuma apmērs tiek aprēķināts atbilstoši Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā noteiktajām likmēm.

Nodokli maksā transportlīdzekļa vadītājs.

Nodokļa maksāšanas pienākums iestājas ar to dienu, kurā transportlīdzekli plānots izmantot Latvijā (t. i., nodoklis ir samaksājams avansā par turpmāko mēnesi).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 281 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas