E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30861
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kapitāla nodokļa atbrīvojuma kritēriji un atsavināmā īpašuma iegādes vērtība

J
jautā:
03. novembrī, 2023
Jūlija

Labdien! Tēvam un meitai dzīvoklis pieder vienādās daļās. Tēvs dzīvoklī ir deklarēts vairāk kā piecus gadus, meita ne. Meita savu daļu dāvina tēvam. Tēvs pārdod dzīvokli. Vai šādā gadījumā ir jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis?

A
atbild:
06. novembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, saskaņā ar kuru ir jāmaksā nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma, ir noteikti vairāki gadījumi, kad ienākums nav apliekams, proti, ja ienākums tiek gūts no tāda nekustamā īpašuma pārdošanas, kas:

  • īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir vairāk nekā 60 mēnešus un pēdējo 60 mēnešu laikā līdz nekustamā īpašuma pārdošanas līguma noslēgšanas dienai vismaz 12 mēnešus pēc kārtas ir deklarētā dzīvesvieta;
  • īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir vienīgais zemesgrāmatā reģistrētais īpašums;
  • ir vienīgais zemesgrāmatā reģistrētais nekustamais īpašums, no kura gūtais ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms vai pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja atsavina nekustamo īpašumu, atskaites brīdis nekustamā īpašuma piederības ilguma noteikšanai ir diena, kad personas īpašuma tiesības uz šo īpašumu nostiprinātas zemesgrāmatā.

Apliekamo ienākumu nosaka, no atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību. Ja tas nav vienīgais īpašums, dāvinājumā saņemtajai daļai varētu būt piemērojams kapitāla nodoklis.

Kā jūsu ģimenes darījumā tiks piemērotas likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normas, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas