E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30795
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai bakalaurs psiholoģijā var strādāt par sociālo pedagogu vai pirmsskolas skolotāju

J
jautā:
23. oktobrī, 2023
Lāsma

Labdien! Man ir bakalaura grāds sociālajās zinātnēs ar psihologa asistenta kvalifikāciju. Kas man būtu papildus jāapgūst, lai es varētu strādāt par sociālo pedagogu vai pirmsskolas izglītības skolotāju?

A
atbild:
09. novembrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”.

Minēto noteikumu 5. punktā noteikts, ka par vispārējās izglītības pirmsskolas pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kuras izglītība un profesionālā kvalifikācija atbilst vienai no šādām prasībām:

5.1. augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un pirmsskolas skolotāja kvalifikācija;

5.2. augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un sākumizglītības skolotāja kvalifikācija;

5.3. augstākā izglītība pedagoģijā un apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma pirmsskolas saturā un didaktikā.

Savukārt noteikumu 10. punktā noteikts, ka par sociālo pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kura ieguvusi augstāko pedagoģisko izglītību un sociālā pedagoga kvalifikāciju vai augstāko izglītību un sociālā darbinieka kvalifikāciju, ja studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju saistīta studiju programmas daļa vismaz četru kredītpunktu jeb 160 stundu apjomā.

No jūsu sniegtās informācijas izriet, ka jūs esat ieguvusi augstāko izglītību, bet tā nav pedagoģiskā izglītība. Tātad, lai strādātu par sociālo pedagogu, jums ir jāiegūst augstākā pedagoģiskā izglītība un sociālā pedagoga kvalifikācija. Turpretī, lai strādātu par pirmsskolas skolotāju, jums jāiegūst pirmsskolas skolotāja kvalifikācija.

Papildus informēju, ka atbilstoši noteikumu 2.3. punktā noteiktajam jūs varat mācīt mācību priekšmetu “Psiholoģija” pēc tam, kad būsiet apguvusi profesionālās kompetences pilnveides programmu vismaz 72 stundu apjomā un ieguvusi sertifikātu pedagoģijā, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros esat apguvusi ar pedagoģiju saistītu studiju programmas daļu vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā (šajā gadījumā jāizvērtē informācija jūsu izglītības dokumentā un tā pielikumā).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas