E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30794
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Kopīpašuma lietošanas noteikumi

J
jautā:
23. oktobrī, 2023
Inga

Tika iegādāts īpašums (kopīpašuma daļa), kam nebija pilnībā sakārtota koplietošana un noteikta katra kopīpašnieka lietošanā esošā zemesgabala apmērs. Bija vecs līgums, kas neatbilst faktiskajai situācijai. Tā kā ar kaimiņu nekādi nevarējām vienoties par jaunas kopīpašuma koplietošanas kārtības un zemesgabala apmēra noteikšanu, nācās visu kārtot tiesā. Tiesa prasību apmierināja pilnā apmērā (par labu mūsu prasībai). Ir noteikta katra kopīpašnieka atsevišķa daļa lietošanā no kopīpašuma, tam ir pievienots grafiskais apzīmējums, ko zemesgabalam ir uzmērījis mērnieks. Tagad it kā viss ar dokumentiem ir kārtībā, bet ir problēma – kaimiņš neievēro tiesas spriedumu un regulāri bez saskaņošanas veic darbības mūsu īpašuma lietošanas daļā, proti, pļauj zāli, šķūrē sniegu, pārvietojas ar automašīnām, zāģē krūmus, novieto kublu un nolej ūdeni mūsu teritorijā u. c. Tas notiek, kad mēs neesam mājās. Šīs darbības redzam videonovērošanas kamerā, kas ir vērsta uz mūsu zemes daļas pusi. Ir rakstīti iesniegumi policijā, runāts ar kaimiņu, bet cilvēks regulāri nāk mūsu lietošanas daļā un veic savas nesaskaņotās darbības, regulāri provocē. Lieki piebilst, ka to, ko aiz sevis ir atstājis, nesavāc. Jau ir apnicis saukt policiju, runāt. Kur vērsties, lai kaimiņš pārtrauktu šīs darbības? P.S. Žoga starp zemesgabalu nav, jo kaimiņš ir kategoriski pret. Varbūt tā ir problēma, taču bez viņa piekrišanas mēs to nevaram likt.

A
atbild:
10. novembrī, 2023

Saskaņā ar Civillikuma 1074. pantu nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim, savukārt katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu. Bet Civillikuma 1075. panta pirmā daļa noteic –, ja kopīpašnieki nevar vienoties par tās veidu, tiesa, raugoties pēc dalāmā priekšmeta īpašībām un lietas apstākļiem:

  • piespriež katram no kopīpašniekiem reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, vienai daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai;
  • atdod visu lietu vai daļu vienam vai vairākiem kopīpašniekiem ar pienākumu atlīdzināt daļu naudā;
  • noteic lietu vai daļu pārdot;
  • izšķir jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kuram no kopīpašniekiem paturēt sev pašu lietu vai daļu un kurš no viņiem apmierināms ar naudu;
  • noteic sadalīt dzīvokļu īpašumos nekustamo īpašumu, kurā ietilpst ēka ar dzīvojamām telpām.

Kopīpašnieki ir tiesīgi paši labprātīgi vienoties par kopīpašuma dalīšanu un dalīšanas veidu, par ko noslēdz līgumu, un tikai tad, ja tas nenotiek, ieinteresētais kopīpašnieks ceļ prasību tiesā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas