E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30767
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atbildīgās personas noteikšana datu apstrādē

J
jautā:
20. oktobrī, 2023
Julija

Labdien! Datu pārzinis ir iesniedzis tiesā prasību par zaudējuma piedziņu, norādot, ka video materiālu apstrāde nav iekļauta darbinieku pienākumos un darbinieki par to saņēma virsstundas. Vai, veicot video novērošanu, pārzinim nav jāizstrādā iekšējās kārtības noteikumi, kuros ir jānorāda atbildīgā persona, kura nodarbojas ar datu apstrādi savu pienākumu ietvaros? Paldies!

A
atbild:
10. novembrī, 2023

Darba devējam ir pienākums izstrādāt iekšējo kārtību, kādā veicama video novērošana, kā arī jānozīmē atbildīgā persona minētās funkcijas izpildei. Video novērošana (ieraksta izdarīšana) ir automatizēta datu apstrāde, kurā tiešā veidā netiek iesaistīts cilvēks. Darba devējs izveido datu iegūšanas tīklu (video kameras un to pieslēgums datu reģistrēšanas iekārtai), un iegūtie dati (ieraksts) tiek saglabāti darba devēja iekārtās. No darba devēja puses ir pienākums nodrošināt, ka minētā sistēma darbojas un iegūtie dati ir izmantojami. Ielūkošanās ierakstos bez darba devēja speciāla uzdevuma netiek pieļauta. Tādējādi no darba devēja puses tiek nodrošināta sistēmas darbības uzturēšana un uzraudzība. Savukārt, ja datu subjekts ir vērsies ar informācijas pieprasījumu darba devējam (tiek izprasīts video ieraksts), ir nepieciešams piesaistīt personālu datu (ieraksta) izgūšanai no sistēmas un tālākai apstrādei (lai tas būtu izdodams atbilstoši pieprasījumam). Šādos apstākļos darbinieku pavadītais laiks ir papildu darbs, kas, ņemot vērā patērētā laika apjomu (atkarīgs no pieprasījuma) un darba devēja papildus ieguldītos resursus (piemēram, datu nesējs, video materiāla papildus apstrāde u. c.), ir papildus jāapmaksā.

Tādējādi darbiniekiem šāds darbs ir virsstundu darbs, ja darbinieki to nevar paveikt normālā darba laikā (ņemot vērā darbinieku noslodzi konkrētajā situācijā).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas