E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30728
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pašvaldības dzīvokļa izpirkšanas cena

J
jautā:
16. oktobrī, 2023
Olga

Labdien! Vēlamies atsavināt no pašvaldības dzīvokli, pašvaldība novērtējusi to kā 13 000 eiro vērtu. Tā kā summa ir neatbilstoši augsta salīdzinājumā ar šajā pašā ēkā tieši tādu pašu dzīvokļu novērtēto summu, pēc pašvaldības pārstāvja ierosinājuma (!) tika pieaicināts neatkarīgs sertificēts novērtētājs, kurš dzīvokli novērtēja kā 5500 eiro vērtu. Pašvaldības pārstāvis (!) piedāvāja no abām summām iegūt vidējo un vienoties par to, ka šī gala summa (8700 eiro) ir tā, par kuru tiks pārdots dzīvoklis. Tagad pašvaldība atsakās veikt šo darījumu, jo summa ir pārāk zema. Kādas ir manas tiesības un iespējas strīdēties šādā situācijā?

A
atbild:
17. oktobrī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Pašvaldību likuma 73. panta ceturtā daļa noteic, ka pašvaldībai ir tiesības iegūt un atsavināt kustamo un nekustamo īpašumu, kā arī veikt citas privāttiesiskas darbības, ievērojot likumā noteikto par rīcību ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu.

Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 3. panta 2. punkts paredz, ka publiska persona, kā arī kapitālsabiedrība rīkojas ar finanšu līdzekļiem un mantu lietderīgi, tas ir, manta atsavināma un nododama īpašumā vai lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu.

No minētā izriet, ka pašvaldībai manta jāatsavina par iespējami augstāku cenu. Tāpat pašvaldībai ir rīcības brīvība jautājumā par to, vai noslēgt konkrēto pirkuma līgumu. Ņemot vērā minēto, pašvaldībai nav pienākuma atsavināt mantu par novērtētāja noteikto cenu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas