E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30722
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Bērna kopšanas pabalsta periods veido stāžu tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu

J
jautā:
15. oktobrī, 2023
Monta

Labdien! Mamma pirms BKA nav strādājusi. Vai, atrodoties BKA, viņai šis periods tiek ieskaitīts darba stāžā? Vai pēc tam var stāties bezdarbniekos? Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
18. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja pirms bērna piedzimšanas sieviete nav sociāli apdrošināta (kā darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kas no pašnodarbinātās ienākumiem veikusi valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas 31,07% apmērā), no bērna dzimšanas datuma līdz bērna pusotra gada vecumam viņa saņem bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī. Šī pabalsta saņemšanas laikā valsts veic sociālās iemaksas, apdrošina personu pensijai, invaliditātes gadījumam un bezdarbam.

Līdz ar to bērna kopšanas pabalsta saņemšanas periods veido apdrošināšanas stāžu, arī tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Pabalstu var saņemt, kad izpildās nosacījums: iemaksām jābūt veiktām vismaz 12 mēnešus pēdējos 16 mēnešos.

Tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”); meklē darbu; ir darbspējīga un gatava nekavējoties stāties darba attiecībās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas