E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30720
Lasīšanai: 2 minūtes

Kādos gadījumos izīrētājs var lauzt līgumu pirms termiņa

J
jautā:
15. oktobrī, 2023
Inta

Labdien! Interesējos par īres līgumiem, kuri noslēgti, pamatojoties uz likumu “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” un pašvaldības saistošajiem noteikumiem. Jautājums attiecas uz pašvaldībai piederošās dzīvojamās telpas izīrēšanu. Ja personai, kura ir kādā no palīdzības reģistriem (piemēram, maznodrošināta, politiski represēta persona vai maznodrošināta persona pēc atbrīvošanās no ieslodzījuma vai kvalificēts speciālists), noslēgts dzīvokļa īres līgums ar pašvaldību uz diviem gadiem un šī termiņa laikā mainās apstākļi, kas deva tiesības būt palīdzības reģistrā (zūd maznodrošinātas personas statuss vai tiek lauzts speciālista darba līgums), vai pašvaldībai ir tiesības lauzt īres līgumu pirms termiņa beigām, pamatojoties uz to, ka persona vairs nav maznodrošināta vai nestrādā darbavietā, kurā strādāja, līgumu slēdzot?

A
atbild:
27. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 19. pantā par īres līguma termiņu noteikts: izīrējot dzīvojamo telpu, pašvaldības dome vai tās deleģēta institūcija nosaka, uz kādu termiņu slēdzams īres līgums.

Pašvaldība ir tiesīga izīrēt tai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu vienīgi šajā likumā noteiktajām personām un ievērojot šā likuma un Dzīvojamo telpu īres likuma noteikumus.

Dzīvojamo telpu īres likuma 21. pants paredz īrētājam tiesības vienpusēji atkāpties no dzīvojamās telpas īres līguma, ievērojot šā likuma 26. pantā noteikto, vai to izbeigt, ievērojot šā likuma 22., 23., 24. un 25. panta noteikumus. Šajos pantos uzskaitītajā (īrnieks bojā dzīvojamo telpu; iemitinājis līgumā neparedzētas personas; neveic ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos maksājumus u. c.) nav iekļauta līguma pirmstermiņa laušana sakarā ar to, ka mainījies statuss, kura dēļ īres mājoklis piešķirts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas