E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30713
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Vai students var saņemt bezdarbnieka pabalstu

J
jautā:
14. oktobrī, 2023
Vita

Sveiki! Vai, studējot augstskolā, var saņemt bezdarbnieka pabalstu prakses vai teorētiskās daļas laikā? Pastāv iespēja, ka atlaidīs no darba (šobrīd darbu apvieno ar mācībām, būs prakse vēl citur, kas saistīta ar studijām) vai darbinieks neizturēs slodzi (tad laikam darbnespējas lapa un studijas, bet nav naudas izmeklējumiem locītavām utt.). Kā ir ar bezdarbnieka pabalstu un studijām?

A
atbild:
18. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Augstskolas studentam var būt tiesības uz bezdarbnieka statusu, kā arī bezdarbnieka pabalstu, ja pirms darba attiecību pārtraukšanas ir veiktas sociālās iemaksas likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” noteiktajā periodā.

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Studentam ir tiesības vērsties arī pašvaldības sociālajā dienestā un lūgt izskatīt iespēju saņemt sociālo palīdzību, bet jāņem vērā, ka sociālo palīdzību un trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu piešķir atbilstoši personas deklarētajai dzīvesvietai, vērtējot faktisko sociālo un materiālo situāciju.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas