E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30712
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
3
3

Par medicīnisko dokumentu glabāšanu un slimības lapas izsniegšanu attālināti

J
jautā:
14. oktobrī, 2023
Vita

Labdien! Vai pēc likuma ģimenes ārsts (nav privātprakse, nezinu, vai ir atšķirības likumos starp šiem) un citas specialitātes ārsti drīkst savākt no pacienta dokumentu oriģinālus ar zīmogu utt. (slimnīcas izraksti, ārstu ambulatorie izraksti, USG un citi izmeklējumi)? Tos visus ārsts parasti pieprasa, jo ir nosūtījis un izsniedzis slimības lapu. Vai vajadzētu savu medicīnisko dokumentu oriģinālus noskenēt, nofotografēt un tad dot ģimenes ārstam, mājās paturot oriģinālus? Pēc pieredzes: citiem speciālistiem (piemēram, USG speciālistiem, ginekologam, urologam u. c.) uzrādu izdrukātus vai mājās nofotografētus dokumentus. Sanāk situācijas, kad kādas specialitātes ārsti konsultācijas laikā sāk skatīties sistēmās analīzes utt. Kā ir pēc likuma?

Vai ģimenes ārsts drīkst neizsniegt slimības lapu, piemēram, ja ir temperatūra, iesnas, klepus (to pacients pasaka telefoniski, jo, protams, nav vēlams ar elpceļu saslimšanu doties pie viņa)? Ko šādā situācijā var darīt? Bez slimības lapas palikt nevar, jo var zaudēt darbu un naudu, bet uz darbu arī nedrīkst iet. Ja, piemēram, darbs, mācības ir ar cilvēkiem.

A
atbild:
14. novembrī, 2023
Santa Galiņa
LV portāls

Pacientu tiesību likuma 4. panta sestā daļa noteic, ka pacientam ir tiesības pēc ārstniecības vai kāda tās posma pabeigšanas (piemēram, izrakstoties no ārstniecības iestādes) saņemt informāciju par viņam sniegtajiem ārstniecības pakalpojumiem un ārstniecības pabeigšanas pamatojumu, kā arī veikto diagnostisko izmeklējumu un funkcionēšanas novērtējumu rezultātus (izrakstus, norakstus un kopijas), norādījumus un rekomendācijas par turpmāko ārstniecību un sociālajiem pakalpojumiem. Tāpat, ja tas nepieciešams pacienta veselības stāvokļa dēļ, viņš var saņemt nosūtījumu uz citu ārstniecības iestādi ārstniecības turpināšanai.

Tātad saskaņā ar likumu pacientam ir tiesības saņemt izrakstus, norakstus un kopijas, bet pamatā medicīniskie dokumenti glabājas ārstniecības iestādē.

Ministru kabineta noteikumu “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” 10.1 punkts nosaka gadījumus, kad ārsts vai ārsta palīgs var izsniegt darbnespējas lapu bez personas apskates un izmeklēšanas. Starp tiem iekļauts arī gadījums, kad pacients saslimis ar akūtu augšējo elpceļu saslimšanu. Būtiski, ka noteikumi neparedz ārsta vai ārsta palīga pienākumu šādā gadījumā attālināti izrakstīt slimības lapu, līdz ar to ārstniecības persona pati izvēlas, vai pacientam pirms slimības lapas izrakstīšanas ir nepieciešams ārstu apmeklēt klātienē vai ne.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas