E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30664
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Kā saņemt Latvijas pensiju ārvalstī

J
jautā:
09. oktobrī, 2023
Dace

Labdien! Persona dzīvo Jaunzēlandē, bet viņai ir beidzies Latvijas pases derīguma termiņš. Kas būtu jādara, lai pensiju saņemtu Jaunzēlandē? Paldies!

A
atbild:
13. oktobrī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Madara Puķe, sabiedrisko attiecību vadītāja

Par pensijas saņemšanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Sanita Letapura skaidro: “Latvijas pensijas saņēmējam, kurš ir izbraucis uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī, ar kuru nav noslēgts līgums par sadarbību sociālās drošības jomā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā jāiesniedz pieprasījums pensijas izmaksas turpināšanai ārvalstīs dzīvojošajiem, norādot jaunās dzīvesvietas adresi un savu kontu Latvijas vai dzīvesvietas valsts bankā vai kredītiestādē, kurā var ieskaitīt maksājumu eiro valūtā.

Pieprasījumu var iesniegt vairākos veidos:

  • nosūtot pa pastu uz VSAA vai iesniedzot ar pilnvarotās personas starpniecību. Šim pieprasījumam jāpievieno ne agrāk kā mēnesi pirms pieprasījuma iesniegšanas dienas izsniegts notariāli apstiprināts apliecinājums, ka pensijas saņēmējs ir dzīvs;
  • nosūtot elektroniski parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, kas derīgs Latvijā (eID karte/eParaksts/eParaksts mobile) uz VSAA oficiālo elektronisko adresi vai e-pastu. Šajā gadījumā notariāls apliecinājums, ka pensijas saņēmējs ir dzīvs, nav jāpievieno;
  • personīgi ierodoties VSAA klientu apkalpošanas centrā un uzrādot derīgu personu apliecinošu dokumentu.

Lai VSAA būtu informācija, ka attiecīgā persona ir dzīva, arī turpmāk katru gadu, laikposmā no 1. oktobra līdz 15. decembrim, personai jāiesniedz pieprasījums pensijas izmaksas turpināšanai un, ņemot vērā pieprasījuma iesniegšanas veidu, notariāli apstiprināts dzīvības apliecinājums, lai pensijas izmaksu pagarinātu uz nākamo gadu.”

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe informē: “Personu apliecinošus dokumentus ārvalstīs var noformēt Latvijas Republikas konsulārajā vai diplomātiskajā pārstāvniecībā.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas