E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30644
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola
6
6

Vai skolotāji starpbrīžos drīkst sazināties krievu valodā

J
jautā:
06. oktobrī, 2023
Solvita

Labdien! Vai skolotājiem skolā ir tiesības starpbrīžos savā starpā runāt krievu valodā? Vai skolotājs ir tiesīgs atbildēt starpbrīžos bērnam krieviski, ja bērns pirmais uzdod jautājumu krievu valodā? Vai tas ir aizliegts? Protams, nav apspriežams, ka stundās skolotājs runā tikai latviešu valodā!

A
atbild:
27. oktobrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Pirmkārt, Izglītības likuma Pārejas noteikumu 102. punktā noteikts, ka 2022. gada 29. septembra Grozījumi Izglītības likumā, kas paredz izslēgt minētā likuma 41. pantu “Mazākumtautību izglītības programmas”, stājas spēkā pakāpeniski, proti, ar 2023. gada 1. septembri tikai attiecībā uz pirmsskolas izglītības programmas un vispārējās izglītības pamatizglītības programmas īstenošanu 1., 4. un 7. klasē. Pilnīga pāreja uz izglītības ieguvi tikai latviešu valodā paredzēta 2025. gada 1. septembrī.

Otrkārt, ja skolotājs starpbrīdī skolēnam paskaidro viņam nesaprotamo vielu krievu valodā, tas nav uzskatāms par pārkāpumu, bet pedagoģiski pamatotu rīcību. Tomēr jāpiebilst, ka citos gadījumos skolotājam būtu vēlams arī starpbrīžos ar skolēnu runāt latviski, jo tas dod iespēju uzlabot viņa latviešu valodas prasmes.

Treškārt, neviens normatīvais akts neliedz personām savstarpējā saziņā lietot jebkuru svešvalodu, t. sk. starpbrīžos skolotājiem savā starpā sarunāties krievu valodā. Protams, jāņem vērā, vai tādējādi no saziņas netiek izslēgti citi pedagogi, kuri tajā varētu piedalīties, taču nevar, jo neprot krievu valodu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas