E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30642
Lasīšanai: 4 minūtes

Sociālais dienests vērtē ģimenes locekļu spējas un prasmes nodrošināt aprūpi cilvēkam ar invaliditāti

J
jautā:
06. oktobrī, 2023
Ņikita

Ir jautājums par sociālo dienestu, kas atbild par pensionāriem. Mana vecmamma pieskata savu brāli ar invaliditāti, bet sociālais darbinieks visu ko dara, – viņš aiziet uz veikalu un atnes malku, ko mana vecmamma veic pati. Mēs esam vērsušies sociālajā dienestā, viņi teica, ka ņems tikai savus cilvēkus. Tā sanāca, ka mūsu sociālais darbinieks ir pensionārs. Vecmammai ir meita, kura bija mācījusies par sociālo darbinieku, taču mums tika atteikts, ka viņa nevar būt mūsu sociālais darbinieks, jo viņiem ir savi darbinieki, bet mēs ar viņiem neesam apmierināti. Turklāt sociālais darbinieks, kā biju minējis, ir pensionārs, bet saņem naudu 250 eiro apmērā par nekā nedarīšanu. Ko jūs varat šajā situācijā ieteikt?

A
atbild:
13. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

No jūsu informācijas nav secināms, vai vecāsmātes brālim, kuram ir invaliditāte, sociālais dienests ir piešķīris sociālās aprūpes pakalpojumu mājās, asistenta vai kādu citu pakalpojumu. Tomēr jebkurā gadījumā sociālais dienests vērtē, vai aprūpētājs vai asistents reāli var sniegt atbilstošo pakalpojumu.

Aprūpi mājās var saņemt cilvēki, kuri patstāvīgi nevar sevi aprūpēt veselības stāvokļa, funkcionālo traucējumu vai vecuma dēļ.

Lemjot par aprūpi mājās, sociālais dienests novērtē klienta un ģimenes locekļu spējas nodrošināt aprūpi, plāno darbības, kurās ir nepieciešama palīdzība, un aprēķina aprūpes mājās pakalpojuma izmaksas. Pašvaldība savu iespēju robežās piedāvā profesionālu pakalpojumu sniedzēju nodrošināto aprūpi mājās vai sniedz atbalstu ģimenei, lai tā varētu aprūpēt ģimenes locekli. Ja personas aprūpi nodrošina ģimenes locekļi, pašvaldība konkrētos ģimenes locekļus var atbalstīt psiholoģiski, viņus konsultējot un apmācot, un, ja nepieciešams, arī materiāli (ja šāds atbalsta veids ir paredzēts pašvaldības saistošajos noteikumos).

Aprūpes stundu skaits veidojas pēc sarunas ar cilvēku vai tuviniekiem, ārstējošā ārsta ieteikumiem un sociālā darbinieka novērtējuma.

Aprūpes mājās pakalpojuma sniedzējam par pakalpojuma sniegšanu ir jāsagatavo aprūpes darbu izpildes apliecinājumi.

Ja neesat apmierināti ar aprūpētāja darbu, par to jāinformē sociālais dienests.

Pašvaldības budžeta līdzekļu piešķiršanas mērķis ir sniegt atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem ir ierobežotas funkcionēšanas spējas, iespējamu to saglabāšanu vai uzlabošanu. Ir svarīgi, kā šis atbalsts tiek nodrošināts. Aprūpei paredzētā nauda nav vispārējs līdzekļu piešķīrums tikai tāpēc, ka ģimenē ir cilvēks ar invaliditāti.

Sociālā atbalsta kopums, tostarp sociālie pabalsti, ģimenei tiek piešķirti, vērtējot mājsaimniecības kopējo materiālo situāciju. Cilvēkiem ar invaliditāti ir dažādi maksājumu atvieglojumi, un to ņem vērā, vērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju sociālās palīdzības saņemšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas