E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30623
Lasīšanai: 5 minūtes

Līdzmaksājums par pašvaldības apmaksāto aprūpes pakalpojumu atkarīgs arī no klienta ienākumiem

J
jautā:
04. oktobrī, 2023
Laila

Pašvaldībā (ne Rīgas) veicu sociālās aprūpes darbinieka pienākumus, manā aprūpē ir divi vientuļi pensionāri. No š. g. oktobra pašvaldība ir vērsusies pie manā aprūpē esošajiem pensionāriem, prasot papildu samaksu par sociālo aprūpi, ko es veicu. Katram pensionāram mēneša papildu izmaksas par sociālās aprūpes saņemšanu atšķiras (piemēram, vienam mēneša samaksa ir 90,00 EUR), un jāpiemin, ka pensionāru piemaksa par sociālās aprūpes pakalpojuma saņemšanu, ko pieprasa pašvaldība, ir lielāka, nekā saņemu es kā sociālais aprūpētājs par katru pensionāru (mana alga). Uz kāda pamata pašvaldība pieprasa no pensionāra šādu piemaksu? Vai tas ir godprātīgi salīdzinājumā ar to, ka mana aprūpētāja samaksa (ko es saņemu no pašvaldības) par vienu pensionāru ir mazāka nekā pensionāra papildu maksa, ko viņš maksās pašvaldībai? Kā aprēķina šāda maksājuma summu (jo tās ir atšķirīgas)? Tāpat vēršu uzmanību uz to, kā man norādīja pašvaldība, ja pensionārs atteiksies no šādas piemaksas veikšanas pašvaldībai, tad viņš vairs nevarēs saņemt sociālo aprūpi no pašvaldības. Vai arī šāda rīcība no pašvaldības puses ir pieņemama?

A
atbild:
13. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Aprūpe mājās ir pašvaldības pakalpojums pamatvajadzību apmierināšanai personām, kuras objektīvu apstākļu dēļ nevar sevi aprūpēt, un tas ir paredzēts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā.

Klienta vai viņa apgādnieka pienākums ir samaksāt par saņemtajiem sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 275 Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta” pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka samaksas apmēru.

Pakalpojuma saņemšanai un maksājuma noteikšanai tiek novērtēta klienta (aprūpes saņēmēja) un ģimenes locekļu, kā arī apgādnieka (ja pienākums maksāt par pakalpojumu ir arī apgādniekam) maksātspēja, aizpildot normatīvajā aktā par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu noteikto iztikas līdzekļu deklarāciju. (MK noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”).

Ja aprūpe mājās ir nepieciešama vairākiem ģimenes locekļiem, tad pakalpojums tiek piešķirts katram ģimenes loceklim atsevišķi, izvērtējot katra ģimenes locekļa individuālās vajadzības un nosakot katram ģimenes loceklim aprūpes līmeni.

Pašvaldības noteiktais maksājums par pakalpojuma – sociālā aprūpe mājās – nav maksājums, kas ir paredzēts tieši kā atlīdzība aprūpētājam. Tas ietver arī citas izdevumu pozīcijas.

Katra pašvaldība saistošajos noteikumos noteic, kādā apmērā klientam jāapmaksā sociālās aprūpes pakalpojums, ja daļu no izdevumiem sedz pašvaldība. Klienta maksājuma apmērs ir atkarīgs no viņa ienākumiem. Var būt arī tā, ka pašvaldība neapmaksā pakalpojumu, ja cilvēks vai ģimene ir finansiāli nodrošināti un spēj paši pilnā apmērā segt izdevumus par aprūpes pakalpojumu. Pašvaldībai nav pienākuma no budžeta apmaksāt visiem iedzīvotājiem visus viņu pieprasītos sociālos pakalpojumus. Tāpēc – atkarībā no cilvēka ienākumiem – ir paredzēts, kuriem apmaksā visu summu, kuriem daļēji, ja ir pietiekami savu līdzekļu.

Atlīdzība aprūpētājam ir noteikta jūsu līgumā ar pašvaldību (sociālo dienestu) vai ar šī pakalpojuma sniedzēju (NVO vai uzņēmumu), ar ko savukārt līgums ir pašvaldībai. Līgumā jābūt noteiktam, kāda ir aprūpētāja atlīdzība. Jāņem vērā, ka no bruto atlīdzības summas tiek ieturēti nodokļi.

Paskaidrot līgumu, ja tā būtība nav saprotama, jālūdz tai institūcijai, ar ko noslēgts līgums.

Savukārt, lai uzzinātu, kā tiek aprēķināts klienta līdzmaksājums par pieprasīto aprūpi mājās, jāiepazīstas ar savas pašvaldības saistošajiem noteikumiem par sociālajiem pakalpojumiem. Saistošie noteikumi nav vienādi visās pašvaldībās.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas