E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30601
Lasīšanai: 2 minūtes

Zemes lietošanas tiesības

J
jautā:
03. oktobrī, 2023
Inese

Labdien! Pirms pusgada pārcēlāmies uz mantojumā atstāto (pēc vecmammas nāves) īpašumu. Vecmamma pēdējos divus gadus tur nedzīvoja. Kamēr viņas nebija, kaimiņi uz mūsu zemes uzcēla kūti. Sākumā es viņiem mutiski teicu, ka tas nav nekas briesmīgs, taču pēc kāda laika viņi sāka uzvesties tā, it kā viņi, nevis es būtu saimnieki. Vai es varu viņiem prasīt kūti pārcelt uz citu vietu? Vai varu prasīt atlīdzību par izmantoto zemesgabalu? Īpašums ir bez apgrūtinājumiem, taču viņi bez atļaujas brauc pa pļavu. Ko varu darīt šajā situācijā un kā viņus var saukt pie atbildības?

A
atbild:
16. oktobrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Īpašnieks ir atbildīgs par savu īpašumu, arī attiecībā uz patvaļīgu būvniecību uz savas zemes.

Likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 38. pants nosaka: būves īpašniekam uz likuma pamata ir pienākums maksāt lietošanas maksu zemes īpašniekam par zemes lietošanas tiesībām. Likumiskās lietošanas maksas apmērs ir četri procenti no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāks par 50 eiro gadā. Būves īpašnieks un zemes īpašnieks var rakstveidā vienoties par citu lietošanas maksas apmēru. Šāda vienošanās nesaista nekustamā īpašuma ieguvēju, mainoties būves vai zemes īpašniekam.

Ieteiktu aprunāties ar kaimiņiem par jūsu īpašuma lietošanu, kā arī, lai saņemtu konsultāciju, vērsties pie zvērināta advokāta vai kvalificēta jurista.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas