E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30508
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kādi normatīvi renovācijas procesā regulē logu pārbūvi

J
jautā:
19. septembrī, 2023
Oksana

Labdien! Mūsu mājā tika veikta logu renovācija. Logi uzstādīti no griestiem līdz grīdām. Vai pēc logu renovācijas skatlogu vietā jāuzstāda atverami logi? Mājā ir astoņas kāpņu telpas, visās ieejās logi neveras vaļā, nav tādu. Pašā kāpņu telpā nav gaisa, kukaiņi ielido un iet bojā. Galvenais ugunsgrēka gadījumā būs dūmi un nevarēs izkļūt no augšējiem stāviem (jau bija precedents). Vai veramie logi ir jāuzstāda saskaņā ar likumu? Kādu likuma pantu par drošības noteikumiem varam piemērot? Paldies!

A
atbild:
22. septembrī, 2023

Veicot būves pārbūvi, atjaunošanu vai restaurāciju, saskaņā Būvniecības likuma 17. panta otro daļu logus uzstāda saskaņā ar būvprojektā paredzētajiem tehniskajiem risinājumiem. Atbilstoši Latvijas būvnormatīvam LBN 201-15 “Būvju ugunsdrošība”, kas nosaka minimālās ugunsdrošības prasības, kādas ievēro, projektējot un būvējot jaunas būves, veicot esošu būvju pārbūvi, atjaunošanu, restaurāciju, novietošanu un lietošanas veida maiņu, kāpņu telpās jāparedz dūmaizsardzība, izmantojot dažādus tehniskos risinājumus, piemēram: dūmu izvades ailas; atklātas ārējās zonas; gaisa virsspiedienus (tad logs nebūs atverams); dūmu novadīšanas sistēmas utt.

Līdz ar to ir iespējami vairāki risinājumi un izvēlētais tiek noteikts būvprojektā.

Saskaņā ar Būvniecības likuma 19.2 panta pirmo daļu “būvprojekta izstrādātājs nodrošina būvprojekta un tajā ietverto risinājumu atbilstību būvniecības ierosinātāja un normatīvo aktu prasībām”, tai skaitā atbilstību LBN 201-15 noteiktajām prasībām.

Saskaņā ar Būvniecības likuma 7. pantu Pašvaldības likuma 4. panta pirmās daļas 16. punktu un Ministru kabineta noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 3. punktu par ēku būvniecības kontroli un tiesiskumu ir atbildīga būvvaldes pildošā institūcija, kas izveidota attiecīgajā administratīvajā teritorijā. Ja rodas aizdomas par nelikumīgu, patvaļīgu būvniecību vai neatbilstošu būvniecības procesu, tad varat vērsties vietējā būvvaldē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas