E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28880
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Ugunsdrošības atstarpe

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2023
Valters

Labdien! Jautājums par vienstāva privātmājas būvniecību Rīgā, ņemot vērā ugunsdrošības noteikumus LBN 201-15 “Būvju ugunsdrošība”. Ir zemesgabals, kura platība ir 19 metri. Abos blakus esošajos zemesgabalos vēsturiski ir uzbūvētas palīgbūves pie mana zemesgabala robežas (aptuveni pusmetra attālumā no manas robežas) un ierakstītas zemesgrāmatā. Vai es uz sava zemesgabala nevaru uzbūvēt U3 tipa māju, jo nebūs ievēroti noteikumi par atstarpi starp manu jauno māju un esošajām būvēm? Noteikumu 29. punktā minēts, ka minimālajam attālumam starp būvēm ir jābūt 10 metri (kaimiņam arī ir U3 tipa ēkas). Savukārt 31. punktā ir minēts, ka attālumu var samazināt, ja mājai ierīko ugunsdrošo sienu. Cik daudz metru šajā gadījumā jāatstāj līdz kaimiņa zemei un U3 tipa ēkai? 33. punktā ir norādīts, ka attālumu starp būvēm var samazināt. Ja visu ēku platība atbilst 3. tabulai, cik daudz šo attālumu var samazināt līdz robežām? Kurš 31. un 33. punkta darbības gadījumā izmanto “var” tiesības? Vai es to varu darīt, nesaskaņojot ar kaimiņiem?

A
atbild:
28. martā, 2023
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests
Viktorija Gribuste, Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore

Minimālās ugunsdrošības prasības, kādas ievēro, projektējot un būvējot jaunas būves, veicot esošo būvju pārbūvi, atjaunošanu, restaurāciju, novietošanu un lietošanas veida maiņu, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 333 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 201-15 “Būvju ugunsdrošība” ”.

Atbilstoši Latvijas būvnormatīva LBN 201-15 “Būvju ugunsdrošība” 29. punktam ugunsdrošības atstarpi un ugunsdrošības attālumu var neievērot, ja:

  • starp būvēm (tai skaitā dzīvojamās mājas) ierīkota ugunsdroša siena;
  • ugunsdrošo atstarpi starp divos blakus esošos zemesgabalos izvietotām mazstāvu dzīvojamām mājām (tai skaitā saimniecības ēkām) var neievērot, ja būvju kopējā platība nepārsniedz LBN 201-15 pielikuma 3. tabulā norādīto ugunsdrošības nodalījuma maksimālo platību (U3 ugunsnoturības pakāpju dzīvojamajām mājām līdz 1600 m2) (atbilstoši 33. punktam).

Abos gadījumos ugunsdrošās atstarpes var vispār neievērot.

Par saskaņošanu ar kaimiņu īpašniekiem atbilstoši kompetencei var vērsties attiecīgās administratīvās teritorijas būvvaldes pienākumu veicošajā iestādē (būvvaldē).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas