E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30475
Lasīšanai: 3 minūtes
9
9

Īres maksas grozīšanas kārtība dzīvojamo telpu īres attiecībās

J
jautā:
14. septembrī, 2023
Inga

Noslēdzu īres līgumu ar īpašnieku uz noteiktu laiku ar konkrētu ikmēneša maksājumu. Aizritēja vairāk nekā puse no līgumā noteiktā laika, un īpašnieks mutiski pieprasīja augstāku samaksu par īri, nenoslēdzot jaunu īres līgumu. Kā man rīkoties?

A
atbild:
18. septembrī, 2023
Pauls Vasks
jurists

Kopš 2021. gada 1. maija ir spēkā Dzīvojamo telpu īres likums. Šī likuma 6. pants paredz, ka dzīvojamās telpas vienīgais lietošanas pamats īrniekam ir rakstveidā noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums. Šī likuma 8. panta pirmā daļa uzskaita dzīvojamo telpu īres līgumā iekļaujamos nosacījumus, tostarp 3. punkts paredz, ka īres līgumā norādāms dzīvojamās telpas īres maksas apmērs, tās maksāšanas kārtība un termiņi, īres maksas grozīšanas nosacījumi un kārtība. Likuma 10. panta trešā daļa papildus paskaidro, ka dzīvojamās telpas īres līguma darbības laikā īres maksu var grozīt tad, ja šajā līgumā ir paredzēti īres maksas grozīšanas nosacījumi un kārtība.

Ja pareizi noprotams no uzdotā jautājuma, īres attiecības starp īrnieku un izīrētāju sākotnēji nodibinātas, noslēdzot rakstveida īres līgumu. Tomēr šobrīd izīrētājs vēlas paaugstināt īres maksu, īrnieku par to mutiski brīdinot. Ņemot vērā citētās likuma normas, lai saprastu, vai un kā izīrētājs šajā gadījumā var paaugstināt īres maksu, ir jāskatās starp pusēm noslēgtā īres līguma nosacījumi. Proti, vai noslēgtais īres līgums vispār paredz īres maksas palielināšanu un vai izīrētājs ir ievērojis īres maksas grozīšanas nosacījumus un kārtību. Ja līguma nosacījumi nav ievēroti, īrniekam izīrētāja izteiktais īres maksas palielināšanas paziņojums nebūs saistošs. Pat tad, ja īres līguma nosacījumi ietver kārtību, kas dod izīrētājam tiesības paaugstināt īres maksu ar mutisku paziņojumu, to nevar atzīt par labu praksi.  Var tikt apšaubīts šāda mutiska paziņojuma tiesiskums, jo likums paredz īres līguma rakstveida formu. Mutiska īres maksas paaugstināšanas paziņojuma izteikšana strīda gadījumā būtu problemātiska arī no pierādīšanas viedokļa. Strīdus gadījumā visas šaubas divpusējā darījumā, kāds ir arī īres līgums, ir tulkojamas par labu parādniekam, kas šajā gadījumā ir īrnieks. Proti, Civillikuma 1509. pants paredz, ka divpusēji darījumi, kas uzliek kādus pienākumus abām pusēm, šaubu gadījumā iztulkojami tam par ļaunu, kurš attiecīgā gadījumā ir kreditors un kuram tādēļ vajadzēja izteikties skaidrāk un noteiktāk.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 105 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas