E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30425
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Kā nodot īpašumu ASV trastam

J
jautā:
10. septembrī, 2023
John

Trasts ir ASV juridiskā persona, kas nav regulēta Latvijas likumos. Vēlos pārrakstīt savu māju ASV trastam. Kā to izdarīt? Cik būs jāmaksā?

A
atbild:
12. oktobrī, 2023
Gita Rubīna
zvērināta notāre

Jautājumā lietotais vārds “pārrakstīt” diemžēl nesniedz precīzu skaidrību par to, kāds tieši ir personas nodoms, – īpašumu (māju) uzdāvināt, pārdot vai, iespējams, novēlēt pēc nāves.

Ja persona vēlas īpašumu atsavināt (piemēram, dāvināt, pārdot vai citādi), jānoslēdz attiecīgs darījums (līgums), kurā piedalās abas darījuma puses. Piemēram, ja ir nodoms īpašumu dāvināt, jānoslēdz dāvinājuma līgums starp dāvinātāju (mājas īpašnieku) un apdāvināto (ASV trastu). Ja mājas īpašnieks ir laulībā un īpašums, kuru persona vēlas atsavināt, ir laulāto kopīgā manta, tad īpašnieka laulātajam arī jādod sava notariāli apliecināta piekrišana šim darījumam. Noslēdzot dāvinājuma līgumu, uz tā pamata apdāvinātā īpašuma tiesības tiek nostiprinātas zemesgrāmatā, un īpašuma tiesību nostiprināšanas brīdī apdāvinātais kļūst par nekustamā īpašuma īpašnieku.

Ja tiek slēgts darījums, kurā piedalās ārvalstī reģistrēta juridiska persona, darījuma noslēgšanai būs vajadzīgi juridiskās personas tiesībspēju un pārstāvja pilnvaras pierādoši dokumenti. Atbilstoši Notariāta likuma 77. pantam, apliecinot darījumus, kuros piedalās juridiskās personas, notārs pārbauda juridisko personu tiesībspēju, darbības apjomu un pārstāvju pilnvaras. Ārvalstīs reģistrētu juridisko personu tiesībspēju un pārstāvības tiesības zvērināts notārs pārbauda pēc viņam iesniegtajiem publiskajiem dokumentiem, piemēram, ārvalsts uzņēmuma reģistrācijas apliecības, statūtiem, izziņas no ārvalsts reģistra par uzņēmumu un personām, kas tiesīgas uzņēmumu pārstāvēt. Ārvalstu reģistra dokumentiem piemērojams 30 dienu termiņš. Amerikas Savienoto Valstu iestādēs izdotie dokumenti,pirms to iesniegšanas Latvijas valsts iestādēs, ir jāapliecina ar apliecinājumu Apostille. Pēc tam dokumenti jātulko uz latviešu valodu un tulkojums notariāli jāapliecina.

Savukārt, ja persona vēlas savu īpašumu nevis dzīves laikā atsavināt, bet kādam novēlēt pēc nāves, viņa savu gribu var izteikt testamentā vai mantojuma līgumā. Pie testamenta sastādīšanas tai personai, kurai manta tiek novēlēta, nav jāpiedalās, bet, sastādot līgumu, jāpiedalās gan mantojuma atstājējam, gan mantiniekam.

Izmaksas par notāra pakalpojumiem ietekmēs tas, kādi notāra pakalpojumi būs nepieciešami. Zvērināta notāra amata atlīdzības takses nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”. Valsts nodevas, kas jāmaksā zemesgrāmatā, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā”.

Lai saņemtu detalizētāku konsultāciju, iesaku vērsties pie zvērināta notāra.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas