E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30262
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Kas ir elektronisks apliecinājums preču piegādes dokumentam

J
jautā:
21. augustā, 2023
Darta

Labdien! Lūdzu skaidrojumu Ministru kabineta noteikumu Nr. 877 “Grāmatvedības kārtošanas noteikumi” 42. pantam. Kas uzskatāms par apliecinājumu jeb autorizēšanu preču piegādes dokumentam? “Preču piegādes dokumentu var neparakstīt, ja tas sagatavots elektroniski un darījuma puses (preču nosūtītājs un preču saņēmējs) to apliecinājušas (autorizējušas), pamatojoties uz preču nosūtītāja vienošanos ar preču saņēmēju par preču piegādi.”

A
atbild:
24. augustā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Elektronisks apliecinājums ir elektroniskā formā sagatavotajā attaisnojuma dokumentā minētā saimnieciskā darījuma esības un sniegtās informācijas pareizības apstiprinājums grāmatvedības informācijas datorsistēmā vai citā informācijas sistēmā, kas veikts uzņēmuma vadītāja noteiktajā veidā un saskaņā ar normatīvajiem aktiem fizisko personu elektroniskās identifikācijas jomā ļauj identificēt konkrētu personu – apliecinājuma devēju.

Elektronisks apliecinājums var būt, piemēram, atzīme grāmatvedības informācijas datorsistēmā vai citā informācijas sistēmā, tā var sastāvēt no paroles (kas var būt tekstuāla informācija vai noteikta ciparu un/vai burtu kombinācija (kods)), un piekļuve dokumentam iespējama tikai pēc reģistrēšanās ar šo konkrēto paroli (Grāmatvedības likuma 1. panta pirmās daļas 1. punkts, Ministru kabineta 2021. gada 21. decembra noteikumu Nr. 877 “Grāmatvedības kārtošanas noteikumi” 42. punkts). Šāda atbilde uz jautājumu “Kādos veidos var apliecināt (autorizēt) pavaddokumentu?” ir sniegta Valsts ieņēmumu dienesta vietnē – sadaļā, kurā apkopoti biežāk uzdotie jautājumi par grāmatvedību. Turpat atradīsiet arī vairākas citas atbildes par grāmatvedību.

VID vietnē ir ievietota arī noderīga skaidrojoša informācija: 2022. gada 11. maija semināra “Grāmatvedības e-dokumentu aprite” materiāli, arī prezentācija un atbildes uz jautājumiem.

Sadaļā “Uzņēmējiem” informatīvajos un metodiskajos materiālos par grāmatvedības organizēšanu ir pieejama “Grāmatvedības organizācijas dokumentu rokasgrāmata mikrosabiedrībām un mazām sabiedrībām”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas