E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30210
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Visiem mantiniekiem jāiesniedz iesniegums par mantojuma pieņemšanu

J
jautā:
15. augustā, 2023
Māris

Labdien! Iesniedzu pieteikumu kā mantinieks un saņēmu vēstuli ar pieteikuma termiņu. Vai man pašam arī ir jāpiesakās noteiktajā termiņā? Pieteikuma termiņš ir 25.08. Pēc cik dienām var sākt tālāk kārtot lietas? Notārs apgalvoja, ka aptuveni 14 dienas pēc pieteikšanās termiņa beigām.

A
atbild:
02. oktobrī, 2023
Signe Laizāne
LV portāls

No jautājuma saprotams, ka mantojuma lieta ir uzsākta. Par mantojuma izsludināšanu zvērināts notārs paziņos visām viņam zināmajām mantojumā ieinteresētajām personām. Pēc mantojuma lietas uzsākšanas mantiniekiem jāizlemj, vai pieņemt vai atraidīt mantojumu. Mantojuma pieņemšana nav obligāta.

Mantojumu varat pieņemt vai atraidīt zvērināta notāra noteiktajā termiņā vai, ja šāds termiņš nav noteikts, gada laikā no ziņu saņemšanas par mantojuma atklāšanos, vēršoties pie zvērināta notāra.

Ja esat izlēmis pieņemt jums pienākošos mantojumu, tad jums notāram jāiesniedz iesniegums par mantojuma pieņemšanu. Atraidīt mantojumu varat, iesniedzot notāram par to iesniegumu, kā arī klusējot, proti, neatsaucoties uz aicinājumu mantot. Gribas izteikumu pieņemt vai atraidīt mantojumu (mantošanas iesniegumu) zvērināts notārs noformē kā notariālu aktu. Pie notāra varat vērsties gan klātienē, gan attālināti.

Pēc tam, kad mantinieki būs izteikuši gribu pieņemt mantojumu, notārs pēc noteiktā mantojuma pieņemšanas termiņa izdos mantojuma apliecību. Mantojuma apliecība ir dokuments, kas apliecina mantinieka tiesības, ka šis mantinieks ir mirušā tiesību saistību pārņēmējs. Respektīvi, saņemot mantojuma apliecību, būs iespējams lietas kārtot tālāk.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 110 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas