E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30133
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu paredzēts sods

J
jautā:
08. augustā, 2023
Juris

Garāžu kooperatīvā ar vidēja lieluma “Opel movano” autobusu atpakaļgaitā aizķēra blakus garāžu. Autobusam bija nenozīmīgi bojājumi. Persona, kura vadīja autobusu, bija to izīrējusi. Persona atstāja to pie manas garāžas. Es esmu tā lietotājs. Īpašnieks ir cits. Par negadījumu, ja to tā var saukt, neko nezināju līdz nākamajai dienai, kad man piezvanīja konkrētās garāžas īpašnieks un pieprasīja 2000 eiro. Teica, ka esot izsaukta policija. Reālais bojājums ir ap 100 eiro. Persona, kura izīrēja autobusu, nav noskaidrojama. Kāds sods man draud, ja es nevaru norādīt vadītāju? Kā rīkoties saistībā ar bojātās garāžas īpašnieku?

A
atbild:
16. augustā, 2023
Sandis Zellis
jurists

Ja attiecīgo bojājumu neesat nodarījis, jums nav jāvienojas ar bojātās garāžas īpašnieku par iespējamo kompensāciju. Ja tiks ierosināts administratīvā pārkāpuma process, jums aktīvi jāsadarbojas ar Valsts policijas amatpersonām, skaidrojot notikušā apstākļus un sniedzot pēc iespējas detalizētāku informāciju par konkrēto transportlīdzekli un tā vadītāju.

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 63. panta piektajai daļai par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu pēc ceļu satiksmes negadījuma, pārkāpjot noteikto kārtību, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam – no četrpadsmit līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām (no 70 līdz 200 eiro) un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz laiku no trim mēnešiem līdz diviem gadiem vai bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma. Turklāt saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 34. panta otro daļu personai, kurai ar administratīvo pārkāpumu nodarīts kaitējums, ir tiesības no pārkāpuma izdarītāja prasīt kaitējuma atlīdzinājumu Civilprocesa likumā paredzētajā kārtībā, proti, vēršoties vispārējās jurisdikcijas tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas