E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30112
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Mājokļa pabalstu var saņemt izdevumiem par īrētu dzīvokli, ja noslēgts īres līgums

J
jautā:
05. augustā, 2023
Daina

Dzīvoju trūcīgi, vēlos lūgt palīdzību no sociālā dienesta trūcīgā statusa ieguvei, bet nav pieraksta. Vai ir iespējams to lūgt? Esmu pensionāre ar minimālo pensiju, dzīvoju īrētā dzīvoklī. Vai ir tiesības saņemt mājokļa pabalstu? Par dzīvokli nav aktīva īres līguma, tas jau ir novecojis un tika sastādīts uz vienkāršas lapas.

A
atbild:
14. augustā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodrošināt personai iespēju saņemt tās vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību ir pienākums tai pašvaldībai, kuras teritorijā ir personas deklarētā dzīvesvieta.

Trūcīgā vai maznodrošinātā statusu un pabalstus piešķir pašvaldības sociālais dienests atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumam un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Pašvaldība savos saistošajos noteikumos par trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām (arī vienas personas mājsaimniecību) nosaka detalizētākas prasības un kārtību sociālo pabalstu saņemšanai.

Mājokļa pabalstu var pieprasīt mājsaimniecība, kura dzīvo savā īpašumā vai īrētā mājoklī konkrētajā pašvaldībā un tur ir deklarējusi savu dzīvesvietu. Ja mājoklis tiek īrēts, ir jābūt noslēgtam īres līgumam par nekustamā īpašuma lietošanu. Mājokļa pabalsta saņemšanai izvērtē mājsaimniecības materiālo situāciju. Ja ir tiesības uz pabalstu, tā apmērā iekļauj dažādus izdevumus – par apkuri, komunālajiem pakalpojumiem u. c.

Dzīvesvietas deklarēšanas likums noteic, ka īrniekam ir tiesības deklarēt savu dzīvesvietu īpašumā, kuru viņš īrē. Saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likumu izīrētājs nedrīkst liegt īrniekam viņa īrēto dzīvojamo telpu deklarēt kā savu dzīvesvietu.

Savukārt Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums noteic: “Ja personai objektīvu apstākļu dēļ nav deklarētās dzīvesvietas, pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā persona ir izvēlējusies dzīves vietu, izvērtē personas materiālo situāciju un, ja nepieciešams, piešķir vienreizēju materiālu palīdzību, kā arī informē par to pašvaldību, kurā ir bijusi pēdējā personas deklarētā dzīvesvieta. Pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā ir bijusi pēdējā personas deklarētā dzīvesvieta, vai pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā persona ir izvēlējusies dzīves vietu, ja personas pēdējo deklarēto dzīvesvietu nav iespējams noteikt, izvērtē iespēju sniegt personai psihosociālu palīdzību vai sociālos pakalpojumus, vai piešķirt atbilstošus sociālās palīdzības pabalstus vai trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu.”

Pašvaldībā, kurā dzīvojat, jānoskaidro, kā iespējams risināt situāciju, lai saņemtu atbalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas