E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30104
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
6
1
6

Kā šķirt laulību

J
jautā:
04. augustā, 2023
Egija

Labdien! Kas jādara, ja vēlas šķirt laulību? Vīrs ir mani krāpis, tam ir pierādījumi. Kopīgais bērns ir maziņš. Ir arī laulībā iegādāts īpašums, kuru viņš var pārdot bez manas ziņas. Vai ir iespējams iegūt pusi no īpašuma tirgus vērtības? Cik izmaksātu tiesas process?

A
atbild:
09. augustā, 2023

Civillikuma 69. panta pirmā daļa nosaka, ka laulību var šķirt tikai tiesa vai notārs, ja laulība ir izirusi. Turklāt saskaņā ar Civillikuma 70. pantu tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu, savukārt notārs laulību šķir, pamatojoties uz abu laulāto iesniegumu par laulības šķiršanu.

Par laulības laikā iegādāto īpašumu jānorāda –, ja tas ir laulāto kopīpašums, jūsu vīram nav tiesību to pārdot bez jūsu ziņas. Civillikuma 89. panta otrā daļa noteic, ka viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās. Civillikuma 90. panta otrajā daļā noteikts, ka abu laulāto kopīgo mantu laulātie pārvalda un ar to rīkojas kopīgi, bet, abiem laulātajiem vienojoties, to var pārvaldīt arī viens no viņiem. Viena laulātā rīcībai ar šo mantu nepieciešama otra laulātā piekrišana.

Ceļot tiesā prasību par laulības šķiršanu un laulāto kopīgās mantas sadali, jūs varat lūgt tiesai atdot kopīpašumu vīram ar pienākumu atlīdzināt jūsu daļu naudā. Īpašuma vērtība būs jāpierāda, piemēram, ar novērtējumu.

Valsts nodeva par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā ir 145 eiro, savukārt nodeva par prasību, kas novērtējama naudas summā, tiek aprēķināta, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas 1. punktu.

Vairāk informācijas varat iegūt LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Mantas sadale, šķirot laulību tiesā”, kā arī publikācijā “Tuvplānā civilprocess – pierādījumu loma un sacīkstes princips tiesvedībā”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas