E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28660
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Mantas sadale, šķirot laulību tiesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2023
Helena

Labdien! Vīram līzingā ir mašīna uz viņa vārda (paņemta laulības laikā). Tā ir vienīga mašīna ģimenē, līdz ar to vienīgā iespēja mums abiem tikt uz darbu. Es strādāju, bet savus ienākumus kopējam ģimenes labumam ieguldu citādā veidā. Ja mēs šķirsim laulību tiesā, kā mēs varēsim sadalīt mašīnu?

A
atbild:
23. februārī, 2023

Sniedzot tiesā prasības pieteikumu par laulības šķiršanu, pastāvot strīdam par kopīgās automašīnas sadali, tiesa vērtēs to, vai automašīna ir vīra atsevišķa manta vai jūsu abu kopīga manta. Saskaņā ar Civillikuma 89. un 91. pantā noteikto laulāto mantiskajās attiecībās izdala to kopīgo un atsevišķo mantu. Atsevišķa manta ir tā manta, ko laulātie ir ieguvuši pirms laulībām vai arī laulības laikā, bet ir noteikuši to par savu atsevišķo mantu. Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Spriežot tiesu civiltiesiskajā kārtībā, Civilprocesa likuma 9. un 10. pantā ir nostiprinātas pušu vienlīdzīgas procesuālās tiesības pieteicējam pierādīt savu prasījumu tiesā un atbildētājam atspēkot to vai arī sniegt pretprasību.

Sacīkstes princips tiesā nozīmē, ka pusēm pašām ir jāsniedz tiesā dažādi, uz lietu attiecināmi pierādījumi, kas pierāda prasījumu vai to atspēko.

Tādējādi jums ir jāpamato savs prasījums, sniedzot tiesā pierādījumus tam, ka automašīna ir jūsu abu kopīga manta. Ja tiesa lems, ka automašīna ir abu laulāto kopīga manta, šķiroties laulātajiem ir jāvienojas par tās sadali.

Papildus par tiesas procesa norisi civilprocesā varat lasīt vai klausīties LV portāla publikācijā “Tuvplānā civilprocess – pierādījumu loma un sacīkstes princips tiesvedībā”, kas ir pieejama šeit, un “Par un ap tiesāšanos – kā uzvesties tiesas sēdē”, kas ir pieejama šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas