E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30098
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Ja mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam jākļūst par PVN maksātāju, tas zaudē MUN statusu

J
jautā:
03. augustā, 2023
Zinātkārā

Lūdzu, palīdziet ar padomu! MUN maksātājs fotografē bildes Norvēģijā, taču tās taisa Latvijā. Rēķinu izraksta Norvēģijas PVN maksātājam. Saņemto naudu deklarē MUN deklarācijā. Maksā MUN nodokli Latvijā. Vai šāds darījums ir pareizi noformēts?

A
atbild:
17. augustā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosacījumiem par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Līdz ar to, gūstot ienākumus, ir jāreģistrē saimnieciskā darbība. Saimniecisko darbību elektroniski un bez maksas var reģistrēt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Saimnieciskās darbības veicējs var izvēlēties – par gūto ienākumu maksāt mikrouzņēmuma nodokli (MUN). MUN tiek piemērots saimnieciskās darbības apgrozījumam (ieņēmumiem, neatskaitot izdevumus):

  • apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā – 25%;
  • apgrozījuma daļai, kas pārsniedz 25 000 eiro gadā, – 40%.

Vienlaikus jāņem vērā, ka MUN režīmu nevar izmantot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāji. Ja MUN maksātājs kļūst vai tam ir jākļūst par reģistrētu PVN maksātāju, tad tas zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ar nākamo gadu.

Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā obligāti jāreģistrējas pirms Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmajā daļā minēto pakalpojumu sniegšanas citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts reģistrētajiem nodokļa maksātājiem.

Par nodokļu piemērošanu savai saimnieciskajai darbībai nodokļu maksātājs var noskaidrot Valsts ieņēmumu dienestā, saziņai izmantojot Elektronisko deklarēšanas sistēmu (EDS).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas