E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30061
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Īpašuma izlietošana

J
jautā:
01. augustā, 2023
Sandra

Labdien! Caur manu īpašumu regulāri brauc “Tele2” torņa apkalpotāji, to nesaskaņojot ar īpašnieku. Ceļš nav servitūta, bet gan manām vajadzībām iebraukts. Kā man rīkoties?

A
atbild:
11. augustā, 2023

Atbilstoši Civillikuma 927. panta noteikumiem īpašums ir pilnīgas varas tiesība pār lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību.

Atbilstoši minētajai likuma normai īpašums ir absolūta tiesība, kas ir spēkā attiecībā pret visām trešajām personām un piešķir īpašniekam visplašāko rīcības iespēju pār lietu, tai skaitā tiesību aizliegt jebkurai citai personai ietekmēt viņa lietu.

Iepriekš minētais princips ietverts Civillikuma 1039. pantā, kas noteic, ka “īpašnieks var aizliegt visiem citiem ietekmēt viņa lietu, kā arī to lietot vai izmantot, kaut arī viņam pašam no tā nerastos nekāds zaudējums”.

Ja jūsu zemes īpašumā nav nodibināts ceļa servitūts “Tele2” piekļuvei tornim, jums ir tiesības aizliegt nepiederošām personām šķērsot vai citādi izmantot jūsu īpašumu. Ierīkojot torni, “Tele2” bija jāparedz piekļuves tiesību (servitūta) nodibināšana. Iespējams, šāds servitūts ir ticis nodibināts, tikai “Tele2” darbinieki un apkalpojošais personāls izvēlas ērtāko (vieglāko) piekļuves veidu. Tādējādi būtu lietderīgi vērsties “Tele2” un noskaidrot par piekļuves tiesību (servitūta) nodibināšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas