E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29950
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vienošanās par uzturlīdzekļu apmēru izmaiņas

J
jautā:
19. jūlijā, 2023
Kristīne

Labdien! Laulība tika šķirta ar notāra starpniecību. Uzturlīdzekļi noteikti valstī minimālie. Nekur neatrodu, ka dokumentā atrunāts, – ja šī summa valstī tiek noteikta lielāka, bijušajam laulātajam jāmaksā tā, kas patlaban ir noteikta. Vai man atkārtoti jāvēršas pie notāra, tiesā? Vai arī uzturlīdzekļu maksātājam tas jādara (respektīvi, jāmaksā valstī noteiktais uzturlīdzekļu minimums) bez atsevišķas norādes dokumentā vai tiesas iesaistes?

A
atbild:
17. augustā, 2023

Ja vienošanās netika atrunāts, ka vecāks maksā valstī noteiktos minimālos uzturlīdzekļus, taču ne mazāk kā 25% vai 30% apmērā no valstī minimālās darba algas (minimālā alga mainās, attiecīgi palielinās arī uzturlīdzekļu apmērs), tad ir nepieciešams vērsties tiesā par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu. Uzturlīdzekļu maksātājs pilda vienošanās norādīto un pārskaita to uzturlīdzekļu summu, kas ir norādīta vienošanās.

Vecāki var vienoties par grozījumiem vienošanās, attiecīgi grozīt uzturlīdzekļu apmēru un norādīt, ka vecāks maksā uzturlīdzekļus ne mazāk kā 25% vai 30% (ņemot vērā bērna vecumu) apmērā no valstī noteiktās minimālās darba algas, lai vienošanās nav ik reizi jāgroza. Vienošanās par grozījumiem ir jāparaksta abām pusēm, tā jāpievieno kā pielikums, jo grozījumi ir vienošanās neatņemama sastāvdaļa.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 118 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas